Investor – anděl: Jak poznáte toho správného?

Když mladí podnikatelé chtějí založit nový startup, často si jdou o peníze říct soukromým investorům. Andělští investoři bývají úspěšní lidé s finančními prostředky, které mohou fungování startupu s velkým potenciálem v začátcích zafinancovat.

Ilustrační snímek

Andělští investoři nejsou jen zásobárnou peněz. Jejich rady a zkušenosti vám mohou pomoci nejen dosáhnout vašich cílů, ale také vyrůst jako podnikatelé. Když tedy hovoříte s potenciálními investory, ptejte se jich na jejich předchozí investice, zajímejte se o jejich očekávání a také se ptejte na míru osobního zapojení, kterou budou ochotni vám dát.

Kdo je pro vás tím pravým investorem?

Andělský investor může přinést daleko víc než jen peníze. Zvládnutí role prvotního investora vyžaduje určité dovednosti, takže se podívejme, co mezi ně patří.

Zkušenosti

Ideální investor už má zkušenosti s budováním a řízením startupu. Váš investor by měl mít také hluboké znalosti o daném oboru. Pokud má za sebou řádku úspěšných investic do startupů, které nakonec prorazily, je to dobré znamení. Životně důležité jsou prostě zkušenosti, nejen peníze. Poradenství může mít ještě větší dopad než samotné finanční prostředky.

Důvěra

Potřebujete investora, který je důvěryhodný. Obchodní tajemství vaší nové firmy musí zůstat jen mezi těmi, kteří jej mají znát. A opět byste také být ochotni důvěřovat investorovi i co do jeho doporučení a znalostí.

Přístup k riziku

Potřebujete investora, který je ochoten přijmout dobře vykalkulovaná rizika. Není startupu bez rizika, nejistota to základní vlastnost podnikání. Riziko by samozřejmě mělo být založeno na racionální úvaze, ne na emocích, připomíná nám web addicted2success.com.

Podpora

Dobří investoři vás umějí podpořit. Pomohou vašemu týmu, když se situace ukáže být nelehkou. Budou vás koučovat a poskytnou vám empatii i motivaci. Budou vás povzbuzovat – a také vás, pokud to bude nutné, usměrní a budou mít kritické připomínky když se necháte příliš unést.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success