Giganti ekonomiky sdílení: A zodpovědný je kdo?

Jelikož v ekonomice sdílení fungují obrovské ziskové společnosti, bylo by férové přiznat, že nejsou pouhými platformami. Proč by tedy neměly mít stejnou odpovědnost jako tradiční společnosti?

Decentralizovaný dohled a monitoring nejspíš nestačí. Regulátoři musejí připravit vhodnou regulaci pro nové modely byznysu.

Ilustrační snímek

Znásilnění, nepokoje a monopoly

Oběť znásilnění zažalovala dopravní a mobilní společnost Uber, protože podle ní tato firma nedostatečně kontrolovala minulost svých řidičů. Francouzský soud Uber navíc pokutoval, protože došel k rozhodnutí, že poskytoval přepravní službu ilegálně.

Rozsudku předcházely protesty ze strany taxikářů pracujících pro tradiční společnosti. Je zde prostě mnoho problematických oblastí – bezpečnost, regulace, pracovněprávní záležitosti nebo daňové otázky, konstatuje znalostní web obchodní školy INSEAD.

Hříchy ekonomiky sdílení

Společnosti založené na sdílení prostřednictvím moderních technologií (jako například Airbnb nebo BlaBlaCar), které využívají důvěru online komunit, trvají na tom, že jsou pouhopouhými platformami propojujícími obyčejné lidi s poskytovateli služeb. Jinými slovy, v případě Uberu jsou prý zodpovědní řidiči sami.

Tyto společnosti jsou vystavěny na důvěře a spolehlivém přenosu dat. To lidem umožňuje sdílet majetek, který moc nevyužívají, s ostatními. To je dobré, jenže:

- Někteří lidé tvrdí, že Uber doporučuje svým řidičům, aby úmyslně přetěžovali operátory konkurence smyšlenými objednávkami.

- Společnost Airbnb, která lidem nabízí možnost nabízet laciné ubytování, byla obviněna z nabízení nezákonných podnájmů. Také se objevuje problém s nocležníky, kteří jsou příliš hluční.

- Konkurenční výhoda nad tradičními hráči je získávána také tím, že se noví hráči snaží vyhýbat regulacím, daním a poplatkům.
 
-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge