Forbes Global 2000: Největší firmy světa rostou ve všech směrech

Americký časopis Forbes právě zveřejnil letošní žebříček největších firem světa – Forbes Global 2000. Poprvé od roku 2008 zaznamenal růst ve všech sledovaných indikátorech: růstu tržeb, zisku, aktivech a tržní hodnotě firem.

Žebříček Forbes Global 2000 představuje nejsilnější veřejně obchodované společnosti na světě. Celkově tyto společnosti dosahují tržeb ve výši 32 bilionů amerických dolarů, zisku ve výši 2,4 bilionu dolarů, 138 bilionů dolarů v aktivech a 38 bilionů dolarů v tržní hodnotě. Ve srovnání s loňským rokem posílily všechny tyto kategorie, nejvíce však zisky – o 67 %. Dohromady tyto společnosti zaměstnávají 80 milionů lidí.

Čína dohání USA a Japonsko

Loňskou první příčku obhájila americká banka JPMorgan Chase. První pětici největších firem pak doplňuje britská bankovní společnost HSBC, americké společnosti General Electric a Exxon Mobil a nizozemská Royal Dutch Shell. Jediný český zástupce – elektrárenská společnost ČEZ – zaujal 352. místo, což je o 37 míst horší výsledek než v roce 2010. Přesto je druhou největší firmou v regionu střední Evropy.

V žebříčku nalezneme firmy z 62 zemí světa, jimž stále dominují Spojené státy (536 firem) a Japonsko (260 firem). Dohromady však USA a Japonsko mají v letošním žebříčku o 10 firem méně než loni. Na třetím místě mezi regiony je Čína, která se na vedoucí pozice rychle dotahuje (před pěti lety byla na 16. pozici). Mezi letošními nováčky v žebříčku převládají firmy z Jižní Korei (+ 10 firem, celkem 61), pevninské Číny (+ 8 firem, celkem 121) a Kanady (+ 5 firem, celkem 67).

Celkově je region Asie zastoupen 701 firmami, region EMEA 613 firmami, region USA 536 firmami a region Ameriky 157 firmami. Z hlediska růstu tržeb a tržní hodnoty firem si nejvíce polepšila Amerika (+ 16% tržby, + 26 % tržní hodnota). V zisku se nejvíce dařilo Asii (+ 105 %), stejně jako v aktivech (+ 23 %). EMEA je největším regionem z hlediska celkových tržeb, zisků a aktiv. Firmy z USA mají největší tržní hodnotu.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com