Firmy a sociální sítě v roce 2017 (1/2)

Firmy rok od roku investují více peněz do nových nástrojů a strategií na bázi sociálních sítí, které využívají v oblasti marketingu, zákaznického servisu, interní komunikace a dalších firemních potřeb. Svět sociálních médií se však velmi rychle rozvíjí a s rozvojem přichází i řada změn.

O jakých trendech ve světě sociálních sítí byste měli vědět, aby je vaše firma dokázala v následujícím roce využívat co nejefektivněji?

Ilustrační snímek

Odpovědi na tuto otázku přinesl nedávný článek na serveru Inc.com. Napsal jej Ryan Holmes, kanadský programátor, který v roce 2008 založil a stále vede společnost Hootsuite.

Hootsuite je dnes nejvyužívanější platformou na světě, která integruje správu účtů na různých sociálních sítích, jako je Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+, YouTube a další. Má více než tisícovku zaměstnanců a 14 milionů uživatelů ve 175 zemích.

1. Nové způsoby oslovování uživatelů

Dosud firmy oslovovaly uživatele sociálních sítí prostřednictvím postupného budování komunit fanoušků, s nimiž sdílely své novinky. Ryan Holmes však upozorňuje, že tak to už nadále fungovat nebude.

Na sociálních sítích je již tak obrovské množství obsahu, že vznikají chytré algoritmy, které omezují zobrazování obsahu uživatelům. Vedle toho vznikají nové reklamní formáty, které jsou velmi účinné, ale nejsou zdarma. Pokud firmy budou chtít dostat svůj obsah k fanouškům, budou za to muset začít platit.

2. Dobrovolné zapojení zaměstnanců

Pokud firmy chtějí získat vliv na sociálních sítích levně či bezplatně, měly by začít motivovat své zaměstnance k tomu, aby na svých soukromých účtech na sociálních sítích šířili dobré jméno firmy. Právě to má podle Ryana Holmese být zásadním trendem roku 2017.

Důležité však je vědět, že zaměstnance k tomu nelze nutit. Sami musejí chtít sdílet příspěvky o své firmě se svými přáteli.

3. Školení zaměstnanců v první linii

Na jednu stranu roste počet firem využívajících sociální sítě v marketingu, prodeji a zákaznických službách. Na druhou stranu však firmy nevzdělávají zaměstnance, kteří za ně těmito kanály komunikují. To vede k problémům, jako jsou ztráty obchodních příležitostí a dobrého jména.

V roce 2017 bude počet zaměstnanců komunikujících přes firemní sociální sítě dále stoupat. Firmy by proto měly více investovat do školení svých lidí, jak efektivně využívat sociální sítě pro obchodní a marketingové účely.

Další významné trendy si představíme v druhé části článku.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com