Finanční tipy pro rok 2018

Podle numerologů je rok 2018 rokem sebeobjevování, soucitu i rokem pravdy a nových začátků.

Ing. Martina Václavíková, manažerka projektu, ABCfv.cz

Ekonomice se daří, tedy i českým domácnostem a rodinným financím. Žádný růst však netrvá věčně, proto je ideální čas k vytváření rezerv.

  • Pro rodiny je letos obzvlášť důležitá volba mezi krátkodobým a delším zafixováním úrokové sazby u hypoték. Zpřísňování měnové politiky zdraží úvěry, postupně začne znovu růst atraktivita spořicích a termínovaných vkladů. U nich pozor na poplatky.
  • Příznivé hospodářské podmínky by měly přát i investicím, ale ty opravdu zajímavé bude těžší najít. Na finančním trhu největší obavy se týkají kyberhrozeb.
  • Sto tisíc domácností čeká v roce 2018 refixace hypotéky. Vzhledem k růstu sazeb většina z nich začne platit vyšší úrok, který může činit až o několik tisíc měsíčně víc.
  • Pozor na nízkou platební morálku v Česku. Zahrňme ji do svých úvah. 42 procent českých dlužících zákazníků záměrně neplatí včas své závazky. V západní Evropě je to o 10 % méně.
  • Češi (67 %) se podle průzkumů nejčastěji dostávají do potíží s placením, protože nemají vytvořenou finanční rezervu. Stačí nečekaný výdaj, např. nová pračka, nemoc nebo jiný výpadek příjmu, a dluhová spirála se rozjede. Cizí peníze by nikdy neměly (s dočasnou výjimkou pojistného plnění) přesáhnout 50 % běžných provozních výdajů rodiny.

Potížím je vždy lepší předcházet přemýšlením o penězích a dobrým plánováním.