Finanční ředitelé, nebraňte inovacím

Inovace dodávají firmám konkurenční výhodu. Ale šéf financí to nezřídka vidí jinak. Z pohledu korporátních financí je totiž inovace potenciální černá díra, kde návratnost investic nic negarantuje.

Ilustrační snímek

Finanční ředitelé (CFOs) však mohou své firmě pomoci najít tu správnou rovnováhu. Díky nim bude firma vědět, co má dělat, aby podporovala inovace a přitom stále dělala finančně bezpečná rozhodnutí, tvrdí článek na webu cfo.com.

Je to jako diverzifikace investičního nebo finančního portfolia. Existují určité spolehlivé investice, které v portfoliu musíte mít. Pak některé méně bezpečné, ale potenciálně výnosné – a pak jsou tu investice, které jsou velmi riskantní. Finanční ředitelé jsou odborníci na chápání takových nuancí, protože právě to jim umožňuje vytvářet diverzifikované portfolio, které je přizpůsobené jejich firmě na míru. To je klíčová schopnost každého CFO.

Akceptujte, že věci nejsou černobílé

Pokud jste finanční ředitel, pravděpodobně máte rádi pořádek a přesnost. Nicméně to by vás nemělo zbavovat schopnosti uznat to, že kromě černé a bílé existuje také mnoho odstínů šedé. A koneckonců samotný charakter inovace z ní dělá něco nejasného a nepřesného. Když totiž pracujete na inovaci, váš konečný cíl může mnohokrát změnit.

Co CFO tedy může udělat, je dodat inovačním projektům nějaké hranice. Pomůže tak tomu, aby se věci vždy vyjadřovaly co nejjasněji a aby se používaly měřitelné finanční parametry. Když CFO přestane být nepřátelský vůči všemu nejistému, pomůže mu to chránit finanční zdraví firmy – a přitom bude moci přispět k tvorbě inovací, které se v budoucnu mohou ukázat být pro firmu velmi výnosnými.

Jak dosáhnout rovnováhy?

K tomu je třeba, aby finanční ředitelé opustili svou obvyklou komfortní zónu. Musejí přijmout větší flexibilitu, přesto však zůstat skeptickými a konzervativními, protože to je to, co z nich dělá dobré finanční ředitele. Větší flexibilita je však nezbytná, neboť bez ní CFO nemůže vzít inovace na milost a vidět v nich tak nějakou konkrétnější hodnotu.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com