Evropské banky zasáhnou nové daně

Evropské banky mohou v důsledku nově zavedených bankovních daní přijít až o čtvrtinu svých zisků. Nejvíce má být postižena francouzská banka Crédit Agricole, která by měla přijít až o 24 procent zisku před zdaněním. Jako první o tom informoval britský list Financial Times na základě zprávy z prosincového summitu Evropské rady.

Bankovní daň, jejímž smyslem je pokrýt náklady na případnou záchranu krachujících finančních ústavů, zavedly od ledna letošního roku tři země EU - Německo, Velká Británie a Francie. Podobný krok plánuje sedm dalších evropských zemí - Belgie, Dánsko, Kypr, Rakousko, Maďarsko, Portugalsko a Švédsko. Druhou nejpostiženější bankou má být holandská skupina ING se ztrátou 21 procent zisku před zdaněním. Následuje dánská Danske Bank s 15procentní ztrátou.

Systém zdanění bank se v jednotlivých zemích liší. Zpráva EU však předpokládá, že v průměru zasáhne 0,05 procenta bankovních závazků. Banky si stěžují, že v důsledku nedostatečných jednání mezi vládami členských zemí došlo k zavedení různých pravidel, což vede k častému dvojímu zdanění.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com