Eurokomisařka dala firmám poslední šanci ke zvýšení počtu žen ve vedení

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová vyzvala po schůzce s předními evropskými podnikateli a sociálními partnery společnosti kótované na burze v rámci EU k podepsání příslibu zapojení více žen do vedení. Prostor k podepsání tzv. Women on the Board Pledge for Europe je do března 2012. Jde o dobrovolný závazek posílit zastoupení žen v nejvyšším vedení na 30 % do roku 2015 a 40 % do roku 2020.

„Po následujících 12 měsíců chci dát poslední šanci samoregulaci. Chtěla bych, aby firmy byly kreativní, a kreativními se tak nemuseli stávat regulátoři,“ uvedla Redingová. Definitivní rozhodnutí o případném zavedení regulace ze strany EU padne na Mezinárodní den žen – 8. března 2012.

Nejnovější údaje Evropské komise ukazují, že ženy představují pouze 12 % členů představenstev největších evropských společností. V 97 % případů předsedá představenstvu muž. Pokrok v posledních letech byl přitom jen velmi pomalý. Počet žen v nejvyšším vedení evropských firem rostl v posledních sedmi letech pouze o polovinu procentního bodu ročně. Takovým tempem by trvalo dalších 50 let, než by byla nastolena rozumná rovnováha pohlaví.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa