EU se chystá přísněji testovat evropské banky

Ministři financí zemí EU se v principu shodli na zpřísnění zátěžových testů evropských bank. Tento krok je následkem výkyvů na irském trhu během minulého léta. Rozhodnutí zpřísnit kritéria přišlo poté, co se ministři dohodli na rozšíření evropského záchranného fondu EFSF (European Financial Stability Facility).

Například britský ministr financí George Osborne již v minulosti kritizoval dřívější testy, protože několikanásobně podhodnotily skutečnou částku nutnou k rekapitalizaci irských bank.

Nové testy začnou na jaře

Ministři se dohodli na dokončení kritérií testů během příštího měsíce včetně upřesnění pravidel dohledu národních regulačních orgánů. Nová zkouška by měla vzít v potaz vážnější výkyvy na trhu nemovitostí, vládní dluhy a znehodnocení kapitálu bank.

Přijetí přísnějších testů může znamenat vážné problémy pro vlády zemí EU. Očekává se totiž, že mnoho bank neprojde. Vlády budou muset vyřešit, zda banky budou uzavřeny či nějak podpořeny. Testovat se začne na jaře a výsledky by měly být k dispozici již v červnu tohoto roku.

-th-

Zdroj: The Irish Times - portál irského deníku The Irish Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Irish Times