EU chce zónu volného obchodu s Ruskem

Evropská komise se snaží posílit vztahy s Ruskem a již v roce 2007 plánuje zahájit rozhovory o uzavření dohody o volném obchodu.

Komise přijala doporučení na zahájení vyjednávání o nové smlouvě s Ruskem, která by měla začít v roce 2007. Nová smlouva by tak měla nahradit stávající Dohodu o partnerství a spolupráci, jejíž platnost skončí 30. listopadu 2007.

Podle mluvčích Komise představuje obchod a energetika důležitou součást budoucí dohody, která má pokrývat také další aspekty Rusko - evropských vztahů: demokracii, ochranu lidských práv, problematiku migrace a spolupráci v oblasti bezpečnosti.

K tvorbě preferenčního obchodního uspořádání nemá Komise přímý mandát, ale předseda Komise Barroso potvrdil záměr postoupit k vytvoření zóny volného obchodu okamžikem, kdy bude Rusku umožněn vstup do Světové obchodní organizace (WTO).

Vstup Ruska do WTO zpomalil nesouhlas EU, jež se týkal poplatků, které musí evropské letecké společnosti platit při přeletu Sibiře při cestách do Číny a Japonska. Podle EU jsou takové poplatky neoprávněné.

Ohlášení vyjednávání o obchodní dohodě s Ruskem přišlo krátce po rozhodnutí zahájit bilaterální rozhovory s deseti státy sdružených v ASEAN, stejně jako s Ukrajinou, Jižní Koreou a Indií. Tento krok EU naznačuje příklon k bilaterální obchodní politice v době, kdy multilaterálních rozhovory na půdě WTO selhávají.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info