Emise skleníkových plynů z letadel ohrožují Evropu

Záležitost se v Evropě „těší“ velkému zájmu, neboť emise leteckého průmyslu jsou nejrychleji rostoucím zdrojem plynů způsobujících skleníkový efekt. Od roku 1990 do 2003 tu byl nárůst o 73 %, přestože celkové emise spadly v Evropě o 5,5 % a efektivita spalování se u letadel zlepšila o 32 %. S 5% ročním nárůstem letecké dopravy bude mít letecký průmysl do roku 2045 na svědomí veškerou kontaminaci těmito plyny.

EU se snaží pohnout s plánem snížení emisí plynů letadel, které způsobují skleníkový efekt a to včetně amerických letounů, které létají do Evropy. Tento krok by ale mohl znamenat miliardové zatížení pro již tak křehký průmysl. Strategií plánu bude požadavek na veškeré letecké společnosti, aby dodaly EU náčrt emisí, jehož schéma vešlo v platnost minulý rok. Komplexní schválení opatření se očekává do konce roku 2008.

Většina úvah počítá pro aerolinky s relativně rozumnými přídavnými náklady. Podle některých výpočtů by opatření pro evropské aerolinky znamenalo investovat ročně navíc asi 1,1 miliardy dolarů, což by přidalo asi 3,1 dolaru na letenku.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com