Ekonomika stojící na ropě: V Saúdské Arábii je na obzoru transformační výzva

Ilustrační snímek

Ekonomika Saúdské Arábie v minulých deseti letech rostla, především díky narůstajícím cenám ropy. Nyní bude potřeba transformace, kterou by se tamní ekonomika změnila na produktivnější. Tato země nyní potřebuje přitáhnout investice. Několik klíčových poznatků, které přinesl nový report o této zemi zpracovaný společností McKinsey, bylo zveřejněno na jejích webových stránkách.

Cena ropy byla mezi roky 2003 a 2013 vysoká. Saúdská Arábie se díky ní stala 19. největší ekonomikou světa. HDP se zdvojnásobil, příjmy domácností narostly o 75 % a vznikly téměř 2 miliony nových pracovních míst. Vláda investovala do vzdělávání, zdravotnictví a infrastruktury. Také nahromadila značné rezervy, které se v roce 2014 téměř rovnaly HDP celé země.

Ropné příjmy a výdaje veřejného sektoru budoucí růst nezajistí

Do roku 2030 zde bude mnohem více občanů Saúdské Arábie v produktivním věku. Na globálním energetickém trhu zároveň dochází k velkým změnám a posunům. Dokonce i v případě, že by vláda zamezila proudu přistěhovalců, bude nezaměstnanost podle odhadů McKinsey prudce růst. Příjmy domácností poklesnou a fiskální situace vlády se začne prudce zhoršovat. Je potřeba, aby prim v ekonomice přestala hrát vláda a veřejný sektor, a aby se ve větší míře uplatňovaly tržní mechanismy. Nové zdroje příjmů, možná daně a vyšší vnitrostátní ceny energií, by mohly udržitelnosti veřejných rozpočtů napomoci.

Optimistický scénář existuje

Ekonomická transformace, která by zlepšila produktivitu, by pro zemi opět mohla zajistit zdvojnásobení HDP. Navíc by se mohlo do roku 2030 podařit vytvořit až 6 milionů nových pracovních míst. Investice by musely být vysoké, ale vyplatily by se. Hlavní sektory, ve kterých může být dosažen ekonomický růst, budou těžba nerostů a kovů, petrochemie, výroba, maloobchod, turismus, zdravotnictví, finance a stavebnictví.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company