Digitalizace ohrožuje zavedené firmy: Případ elektronických knih

Digitální platformy umožňují firmám snadné a rychlé spojení se spotřebiteli. Taxislužby například dnes ztrácejí trh, protože zde jsou společnosti Uber a Lyft. Uživatelé Airbnb zase nechávají tradiční hotely prázdné.

Ilustrační snímek

V hudebním průmyslu byla velká změna a přechod od stahování hudby k jejímu streamování naopak pro hlavní zavedené značky velmi pozitivní. Takže ne vždy způsobí digitalizace revoluci na celém trhu. Jak to bylo s elektronickými knihami?

Amazon, Kindle a nezávislí autoři

Nedávná studie MBA školy INSEAD se zaměřila na současná vydavatelství. Trh e-knih rychle rostl a výsledkem bylo, že celkový podíl největších vydavatelství v USA (známých jako Big Five, tedy Velká pětka) na celkovém vydavatelském trhu klesal. Malí a nezávislí vydavatelé se zdáli být stále úspěšnějšími.

Amazon, největší prodejce elektronických knih v angličtině, nabídl dokonce vlastní vydavatelskou platformu. Díky tomu mohou autoři už od roku 2007 prodávat elektronické knihy napřímo. To znamená, že už nemusejí žadonit v kancelářích velkých vydavatelství.

Výhody nezávislého publikování

Nezávislí autoři tak díky Amazonu drží 70% podíl z prodejů, zatímco u tradičních velkých nakladatelství dostanou pouze 23 %. Autoři také mohou sledovat své prodeje, a nemusejí tudíž čekat dlouhé měsíce na to, aby zjistili, kolik jim bude vyplaceno na honorářích.

Navíc se zdá, že zákaznické recenze společnosti Amazon mají mnohem větší pozitivní vliv na prodej právě knih malých a nezávislých autorů než na prodej knih vydávaných společnostmi z Big Five. U těchto titulů zákazníci vnímají pozitivní recenze spíše jako nevěrohodné informace, které jsou převážně marketingový humbuk. Nepokládají je za autentická doporučení. Sociální média navíc pomáhají přivádět zákazníky právě k Amazonu.

Restrukturalizace obdobná tomu ve vydavatelském odvětví lze očekávat i v dalších oblastech, které se rychle digitalizují. Pro velké výrobní společnosti jsou například aktuální hrozbou platformy pro 3D tisk.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge