Davoské fórum přichází s kvótou pro ženy

Letošní Světové ekonomické fórum (WEF) ve švýcarském Davosu zavádí kvótu pro pětinové zastoupení žen mezi účastníky. Kvóta pro povinnou účast minimálně jedné ženy na čtyři muže se bude vztahovat na delegáty vyslané stovkou firemních sponzorů – tzv. strategických partnerů konference včetně nadnárodních společností, jako je Goldman Sachs, BP, Coca-Cola nebo Google. Každý z partnerů smí na konferenci vyslat pět svých delegátů. Jejich zaměstnanci tak budou představovat 500 z celkového počtu 2500 účastníků.

Ředitelka programu WEF pro genderovou rovnost Saadia Zahidiová vysvětlila, že kvóta je součástí širší iniciativy fóra za účelem propagace zastoupení žen v byznysu. Na vysoké úrovni řízení je podle ní jasný nedostatek žen, což dokládá například skutečnost, že mezi pětistovkou nejbohatších firem v USA dle žebříčku Fortune 500 najdeme pouze 12 výkonných ředitelek.

Účast žen na Světovém ekonomickém fóru vzrostla z pouhých 9 procent v roce 2001 na 15 procent v roce 2005. Ve zbývajících letech se pohybovala mezi 15 a 17 procenty. Nově zavedená kvóta má zdvojnásobit počet žen přicházejících na fórum ze sponzorských firem.

Světové ekonomické fórum 2011 bude probíhat 26.-30. ledna.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk