ČR nemá podle EU nárok na nulovou sazbu DPH na potraviny

Česká republika nesmí zavést nulovou DPH na potraviny, sdělil komisař László Kovács na dotaz českého europoslance Hynka Fajmona. Vysvětlil, že nulová DPH na některé druhy zboží a služeb v některých starých členských zemích je důsledkem historického vývoje a že EK se snaží, aby tyto výjimky byly odbourány.

Fajmon poukázal na to, že řada členských zemí nyní zavedla nulovou DPH na potraviny, a označil to za výhodu pro tyto státy na jednotném vnitřním trhu EU. Zeptal se, zda ČR může také takto postupovat.
Kovács odpověděl, že o novém zavádění této výjimky nic neví. Podle něj staré členské země dostaly právo dál uplatňovat nulovou sazbu tam, kde ji měly před rokem 1991, a to pouze jako dočasný režim. Pro všechny nové země platí zásada, že řádná sazba DPH nesmí být nižší než 15 procent. Sníženou sazbu, nejméně pět procent, lze uplatnit na zboží a služby vyjmenované v příloze k příslušné směrnici EU, do které spadají i potraviny.

Nulovou sazbu na potraviny mají dnes Británie a částečně Irsko. Lucembursko vybírá tříprocentní daň. Všude jinde je však daň pětiprocentní nebo vyšší.
Potravin se netýkají ani plánované změny v systému DPH, na nichž se nedohodl prosincový summit EU a byly odloženy na lednové zasedání ministrů financí. Pokud by prošel návrh britského předsednictva, měla by ČR možnost prodloužit přechodné období pro používání pětiprocentní sazby DPH na byty a dodávky tepla do roku 2015.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro