ČR a Polsko v souboji o továrnu Dell

Česká republika je pořád ve hře o výstavbu nové továrny na výrobu počítačů, kterou chce ve střední Evropě postavit americká společnost Dell. Podle původních zpráv se v souvislosti s novým výrobním závodem společnosti Dell uvažovalo o pěti zemích – České republice, Polsku, Slovensku, Maďarsku a Německu. Nyní do finále souboje o investici v hodnotě přibližně tří miliard korun postoupila Česká republika a Polsko.


S potenciálním investorem již vyjednává agentura CzechInvest i česká vláda, celá záležitost je však natolik citlivá, že ji žádná ze zůčastněných stran nechce příliš komentovat. „Mohu potvrdit, že se společností Dell jednáme. Připravujeme pro ni nabídku vhodných lokalit a forem veřejné podpory tak, aby případné umístění projektu v Česku bylo pro naši ekonomiku co nejefektivnější. Více však v současné fázi nelze říci,“ uvedla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Jednou z možných lokalit je průmyslová zóna Triangle u Žatce. Poláci lákají Dell do své průmyslové zóny v Lodži, kde má svou rafinérii i koncern PKN Orlen. „Samozřejmě bychom si přáli, aby nový výrobní závod stál v Česku, ale vše záleží na případné dohodě vrcholného managementu Dellu s českou vládou a CzechInvestem. My, jako česká pobočka společnosti, do těchto jednání vůbec nevstupujeme,“ řekl šéf českého zastoupení Dellu František Schneider.

Dell v současné době obsluhuje drtivou většinu svých evropských zákazníků z výrobního závodu v irském Limericku, který má denní produkci až 50 tisíc jednotek. Vyrábí notebooky, stolní počítače a servery. Nový závod by měl údajně zásobovat výpočetní technikou veškeré evropské trhy od Německa směrem na východ. V samotné továrně by měly najít práci tři až čtyři tisíce lidí a dalších sedm tisíc pracovních míst by mělo vzniknout v dodavatelských firmách a navazujících oborech.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro