Čína předhání Německo

Čína nahradila Německo na pozici třetí největší světové ekonomiky. Čínský statistický úřad totiž revidoval hospodářské výsledky z roku 2007 a oznámil, že v největší zemi světa vzrostlo v roce 2007 tempo ekonomického růstu z 11,9 % na 13 %. Hrubý domácí produkt tak vystoupal na 3,5 bilionu dolarů. Německo zaznamenalo v tomto roce hrubý domácí produkt ve výši 3,3 bilionu dolarů, při tempu ekonomického růstu ve výši 2,5 %.

K velkému rozmachu čínské ekonomiky dochází v posledních letech zejména díky masivnímu exportu. Profesor ekonomie z Harvardské univerzity Dale Jorgenson však předpovídá, že čínská a německá ekonomika budou v následujících letech srovnatelné. Růst čínské ekonomiky podle něho znamená, že Asie se stává třetím hlavním hráčem ve světové ekonomice, vedle USA a Evropy, a všichni tři hráči jsou nyní v rovnováze.

Jorgenson očekává, že až pomine současná ekonomická krize, bude americká ekonomika mnohem více propojená s čínskou, Američané však budou čelit tvrdší konkurenci ze strany Japonska a Evropy. „Odpor vůči globalizaci mizí a lidé si uvědomují, že toto je příležitost století.“

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com