Český export zažívá zlaté časy

Obchodní bilance skočila v červnu přebytkem 8,9 miliardy korun, což je o 0,1 miliardy více než ve stejném měsíci loňského roku. V květnu měla obchodní bilance přebytek 0,6 miliardy. Znatelné zlepšení nastalo především ve strojírenství. Celkový vývoz automobilů a strojů meziročně vzrostl o 14 procent. "Očekávám, že za celý rok by mohl přebytek obchodní bilance dosáhnout zhruba 50 až 60 miliard korun," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

"Paradoxně, údaje o zlatých časech českého exportu přicházejí v době, kdy je ropa u historického maxima. Od počátku roku 2005 se její cena zdvojnásobila. Ropa ale sužuje účetnictví každého světového podniku, české firmy by tak neměly ztrácet na konkurenceschopnosti," tvrdí expert Aleš Michl z Raiffeisenbank.
"Mírný předstih tempa růstu dovozu před vývozem není žádnou tragédií. Na jednu stranu je to dáno rostoucími cenami ropy a plynu. Zároveň se zvyšují i dovozy zařízení a komponent pro investiční projekty z minulých let, například automobilka TPCA nebo zahájení investic pro Hyundai. Je tedy zřejmé, i s ohledem na urychlování růstu v zemích unie, že vysoký růst naší ekonomiky bude pokračovat i v nejbližších letech," řekl ministr Urban.
"Letos čekáme přebytek obchodní bilance ve výší 45 miliard korun. Očekávám také, že díky zahraničnímu obchodu a firemním investicím poroste letos HDP nejméně o 6 procent," dodal Michl.

Raiffeisenbank doporučuje všem exportérům, aby využili případného výkyvu koruny během prázdnin nad 28,50 CZK/EUR a zajistili se proti budoucímu posilování měny.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro