Ceny v průmyslu poprvé po dvou letech klesly

Ceny průmyslových výrobců se v prosinci 2005 podle údajů ČSÚ meziročně snížily o 0,3 procenta. Jde o první pokles cenové úrovně průmyslu po dvou letech. Prohloubil se zejména pokles cen v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků na 5,5 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků na 3,5 procenta. Nejvíce se oproti tomu zvýšily ceny energií o 5,9 procenta.

V meziročním srovnání ceny průmyslových výrobců v prosinci klesly o 0,6 procenta, přestože byl očekáván spíše růst díky zvyšujícím se cenám ropy. Nicméně právě ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků nejvíce poklesly - o 6,1 procenta. Částečně to může být vysvětleno prosincovým posílením koruny vůči dolaru, a to o 1,5 procenta. „Rostoucí ceny ropy se ale i tak projeví a inflace se opět vrátí do kladných čísel. Za celý rok čekám růst o 1,5 až 2 procenta,“ prohlásil analytik České spořitelny David Navrátil.

„Pokles průmyslových cen do deflačního pásma je dalším faktorem snižující pravděpodobnost dalšího zvyšování úrokových sazeb. Ale hlavní vodítko nám poskytne až lednový vývoj inflace spotřebitelských cen,“ domnívá se Michal Brožka z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Finanční trhy na zprávu ČSÚ výrazněji nereagovaly a dluhopisové výnosy spíše klesaly.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro