Brusel má pochybnosti ohledně data zavedení eura v ČR

Komplikace při formování české vlády se odrážejí také v tom, jak Česko vnímají v Bruselu, sídle institucí Evropské unie. Pochybnosti se týkají data, ke kterému hodlá Praha zavést jednotnou měnu euro. Podle zdroje EU „není jasné, co lze od Prahy očekávat.“

Již v minulosti Česko označilo jako očekávané datum vstupu do eurozóny rok 2010. Vláda Mirka Topolánka ale tento cíl zpochybnila. Bruselský zdroj také uvádí, že Topolánkův kabinet se fakticky postavil proti začlenění koruny do evropského mechanismu směnných kurzů ERM 2 v příštím roce. Tím se zavedení eura v roce 2010 údajně stává nemožným.
Musí se totiž počítat s tím, že česká měna v tomto mechanismu vydrží alespoň 2,5 roku, což je o šest měsíců déle, než se doposud předpokládalo. Půlrok navíc je prý nutný k vyhodnocení české účasti v ERM 2.

Brusel nezpochybňuje schopnost Česka splnit do roku 2010 veškerá kritéria, kdyby o to Praha skutečně usilovala a provedla nezbytná opatření ke snížení rozpočtového schodku. Tím se Česko liší od Maďarska, které už podle zdrojů EU nemá žádnou šanci do konce desetiletí do eurozóny vstoupit.
Obě země mají problém s vysokým rozpočtovým deficitem, v Maďarsku je však situace daleko horší. „Maďarsko musí projít postupnou léčbou,“ uvádějí zdroje EU. Nelze totiž během několika málo let snížit rozpočtový schodek, jehož výše může přesáhnout úroveň deseti procent hrubého domácího produktu, k hranici maastrichtského kritéria – tedy tří procent HDP.

V případě Česka se nyní spíše čeká na to, jak se k zavádění eura postaví budoucí vlády v Praze. Za nejméně vstřícnou zemi při komunikaci s Bruselem o rozšiřování eurozóny je dnes považováno Lotyšsko. Eurozóna bude mít od příštího roku třináct členů včetně Slovinska, mimo ni zůstávají všechny ostatní nové členské země Evropské unie a také Británie, Dánsko a Švédsko.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro