Branding firemní kultury - sliby dané zaměstnancům

V poslední době se začala většina firem vydávat cestou co nejvolnějších pracovních vztahů. Preferují se externí spolupracovníci, od kterých nadřízení očekávají, že se budou starat sami o sebe. Firma s nimi neudržuje téměř žádné společenské kontakty a jejich loajalitu nijak nepodporuje. Když se jim pak naskytne lepší pracovní příležitost, prostě odejdou. Některé firmy se také více zaměřují na udržování vztahů se zákazníky, než se zaměstnanci, což se dá pochopit. Je však nutné si uvědomit, že bez zaměstnanců by neexistovala ani kvalitní zákaznická podpora.

Některé flexibilnější firmy si již začaly význam vztahů se zaměstnanci uvědomovat a snaží se o tzv. **branding**. Toto slovo znamená přibližně „závazek poskytovat kvalitní produkty, služby a podporu“, přičemž všechny tyto aspekty jsou spojeny ve značce firmy. Příkladem může být cedulka se značkou certifikátu, která se připevňuje na různé elektrické výrobky. Když člověk vidí tuto značku, může si být jistý, že má kvalitní výrobek a že když jej zapojí do zásuvky, nezaplatí za to životem.

Existuje několik různých typů brandingu:
* Podnikový branding. Závazek poskytování kvalitních výrobků a služeb zákazníkům. Jeho cílem je získat nové zákazníky a udržet si ty stávající.
* Zaměstnanecký branding. Vedení firmy se snaží, aby byli všichni zaměstnanci seznámeni s cíli, výrobky a strategiemi společnosti a aby uměli správně prezentovat značku zákazníkům. Dává svým zaměstnancům určité sliby týkající se jejich pracovního prostředí, vztahů s nadřízenými a manažery apod. Některé firmy například více dbají na to, aby byl zaměstnanec umístěn na pozici, která mu z psychologického hlediska nejvíce vyhovuje.
* Případový branding. Firma se snaží řešit konkrétní problémy zákazníků a na jejich základě si vybudovat pevný vztah.
* Co-Branding. Využívání jiné značky k propagaci značky vlastní.
* Pocitový branding. Snaha spojit produkt s určitým příjemným pocitem zákazníků.
* Branding společenství. Snaha ukázat, že firma (její zaměstnanci) může být užitečná pro určité komunity. Sem patří například pomoc starším občanům, účast na vzdělávacích programech apod.

**Datum vydání:** VI/2002
Zdroj: ISPI - Stránky Mezinárodní společnosti pro zvyšování výkonnosti.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ISPI