Alkohol a vyjednávání (1/2): Jaký dopad očekávat?

Je umění vyjednávat nějak ovlivněno, když že se podává alkohol? V řadě kultur je pití alkoholu při vyjednávání poměrně běžné. Dnes se proto podíváme na to, kde bychom měli drinky očekávat, a kde je naopak normou čistá voda.

Ilustrační snímek

V Rusku může být podávána vodka klidně i při dopoledních jednáních. V Číně zase každý obchodní vztah obvykle začne sérií několika slavnostních přípitků – a ve Francii jsou místní vína často nezbytným doplňkem pracovních obědů.

Pokud jde o Asii, v Japonsku a Koreji budete pokládáni za hrubce, když si dovolíte odmítnout alkoholický nápoj nabídnutý obchodními partnery. Na opačné straně spektra potom stojí Saúdská Arábie nebo Malajsie, kde je nutností abstinence.

Samozřejmě že ve většině kultur, v nichž je podávání alkoholu zvykem, jde hlavně o to, zúčastnit se připíjení jako aktivity, nikoli o opíjení se samotné. Měli byste se proto zapojit, nemusíte však nutně vypít až do dna každou skleničku, která se před vámi ocitne.

Méně je více

Článek obchodní školy INSEAD připomíná zkušenost, kterou zažil jeden ze zaměstnanců před mnoha lety v Koreji. Zástupce Ministerstva životního prostředí tehdy vyjednával se zemědělci o kvalitě vody a obě strany se pustily do boje na základě ki (podle tradice je ki nebo také čchi energie, kterou máme v těle a naší mysli).

Zbraní v tomto zápase vůle a síly byl sójový likér. Skončilo to tak, že se nebohý ministerský vyjednavač nakonec dostal do nemocnice kvůli potížím s játry. Pokud se tedy rozhodnete pro pití během jednání, musíte počítat s některými ryze praktickými omezeními a riziky.

Alkohol a agresivita

Alkohol zpravidla vede k pomalejším fyzickým i kognitivním reakcím. Také snižuje naši schopnost rozhodovat se. Nikdy byste však neměli zneužívat připíjení ve snaze snížit výkon protistrany. Je třeba počítat s tím, že alkohol nás navíc podněcuje ke snaze začít při vyjednávání používat agresivnější taktiku.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Alkohol a vyjednávání (1/2): Jaký dopad očekávat?

Aktuální

Alkohol a vyjednávání (2/2): Pít, či nepít? To je, oč tu běží