Už zase nestíháte? Měli byste se zamyslet

Ilustrační snímek

Stoupat po žebříku každodenních povinností se může zdát snadné. Jenže jak stoupáme příčku po příčce, můžeme přehlédnout, že je opřený o nesprávnou zeď. Hrozí nám, že se budeme soustředit jen na to, co a jak musíme udělat, místo toho, abychom přemýšleli nad tím, co nám to přinese a kam nás to posune. Musíme si uvědomit, že nám má jít také o konečné dopady toho, co děláme. Možná, že mnohé z našich aktivit nijak nepřispívají k tomu, co chceme.

Krátkodobý, nebo dlouhodobý horizont? Důležité jsou oba

Když žijeme ve spěchu, je dost možné, že nebudeme odvádět nejlepší možnou práci. Také budeme dělat více chyb. A to může mít své následky. Může stát i to, že zcela rezignujeme na snahu vidět širší souvislosti a sledovat dlouhodobé cíle. Naše krátkodobé cíle nás však nesmí zaslepit. Musíme umět najít správnou rovnováhu mezi tím, co je třeba udělat nyní, a tím, čeho chceme dosáhnout v dlouhodobém horizontu.

Zapomeňte na seznam úkolů

Mnoho pracovníků má svůj seznam úkolů a snaží se ze všech sil splnit vše, co na něm je. Čas od času byste si však měli srovnat a ujasnit priority. Vyberte si aspoň 3 a soustřeďte se na ně. Uvažovat o tom, které oblasti jsou pro vás nejdůležitější, není ztráta času. Ve skutečnosti díky troše přemýšlení můžete ušetřit mnoho času i energie, kterou byste jinak vyplýtvali na něco, co pro vás ve skutečnosti nebude tak přínosné. Řiďte se následujícími pravidly, které pro vás navrhl web management-issues.com.

1. Všechno co se vám v práci stane, je na vaši zodpovědnost. Plánujte a přemýšlejte nad tím, kde chcete být za 3 roky. 

2. Plánování samotné je často důležitější než skutečný plán.

3. Zlepšujte se v tom, co děláte. Buďte jedineční v několika málo oblastech, nikoli průměrní v mnoha. Specializujte se.

4. Neříkejte na všechno automaticky ano. Někdy je dobré ozvat se, když vám někdo stanoví nereálný termín. 

5. Konec prokrastinace. Buďte rozhodní, nesmíte jen tak sedět a donekonečna uvažovat nad tím, jak začít. Dělejte to, co je potřeba. Přestaňte dělat to, co je pohodlné. 

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues