Umíte přesvědčit?

Ilustrační snímek

Schopnost přesvědčit druhé je důležitá nejen v práci, ale i v každodenním životě. Vyžaduje vysokou míru emoční inteligence. Chcete-li totiž získat ostatní pro svůj způsob myšlení, musíte na ně v první řadě působit příjemně a sympaticky.

V dalším svém článku na serveru Entrepreneur.com na to upozornil odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry, autor celosvětově úspěšné knihy Emoční inteligence, která vyšla i v češtině v nakladatelství BizBooks. Pokud se chcete zlepšit v přesvědčování druhých, vsaďte na následující znalosti a dovednosti, které podle něho využívají výjimečně přesvědčiví lidé.

- Uvědomte si, s kým mluvíte. Měli byste znát své publikum a mluvit jazykem a stylem, který nejvíce vyhovuje danému člověku.

- Navazujte osobní vztahy. Lidé mnohem snadněji přijmou vaše názory, když s nimi komunikujete na osobní, lidské úrovni. Začít můžete tím, že budete druhé oslovovat jmény.

- Nebuďte agresivní. Nestyďte se. Své názory prosazujte asertivně, ale v klidu. Nebuďte netrpěliví a netlačte příliš na pilu.

- Dělejte silný první dojem. O tom, zda vás druzí budou brát vážně, rozhoduje prvních několik vteřin. Musíte zapůsobit pozitivně především pomocí řeči těla.

- Pracujte s řečí těla. Řeč vašeho těla by měla být pozitivní a vyzařovat důvěru. Mluvte s nadšením v hlase, nekřižte paže, dívejte se druhým do očí a naklánějte se směrem k nim.

- Mluvte stručně a jasně. Vyjadřujte se rychle a srozumitelně. Představujte si, jak byste danou věc podali člověku, který o ní nic neví. Když to zvládnete, snadněji přesvědčíte ty, kteří jsou s danou věcí obeznámeni.

- Buďte přirození. Bez otevřenosti a upřímnosti ničeho nedosáhnete. Buďte sami sebou, nikoli někým, o kom si myslíte, že jej ostatní chtějí vidět.

- Respektujte názory druhých. Uznejte, že mají v něčem pravdu. Ukažte, že jste ochotni o věcech uvažovat a že chcete jednat v nejlepším zájmu druhých. Ukažte, že posloucháte tím, že budete klást otázky.

- Pracujte s obrazy a příběhy. Předkládejte druhým něco, co si mohou jasně představit.

- Zavděčte se druhým. Učte se dělat dílčí ústupky. Vždy je lepší dosáhnout úspěchu, než mít pravdu za každou cenu.

- Usmívejte se. Když se budete na druhé usmívat, budou se i oni stejně tvářit na vás.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com