Tipy pro střední manažery, kteří chtějí postoupit výše

Střední manažeři, kteří chtějí postoupit do vyšších funkcí, by se měli naučit chovat určitým způsobem, který se od vyšších manažerů očekává. Jedním ze základních pravidel je například nikdy nekritizovat nadřízené na veřejnosti, zejména mezi ostatními kolegy. Jestliže máte připomínky, sdělte je nadřízeným pokud možno v soukromí. Přestaňte také otevřeně soutěžit s kolegy na stejné úrovni vedení. Naopak byste měli ukázat, že jste týmovými hráči a nezabýváte se jen sami sebou. V článku to radí americký konzultant, kouč a autor odborné literatury z oblasti leadershipu Ray Williams.

Nevyhýbejte se odpovědnosti

Důležité pro postup na manažerském žebříčku je také dodržovat pracovní závazky a sliby. Držte se osvědčeného pravidla slibovat méně a poskytovat více. Mluvte a jednejte v souladu se svými klíčovými hodnotami. Přebírejte osobní odpovědnost za chyby, neobviňujte ostatní lidi ani okolnosti. Nadřízeným poskytujte upřímnou zpětnou vazbu. Nezakrývejte pravdu jen proto, abyste dobře vypadali. Naučte se vnímat vyšší manažery z jejich lidské stránky. K negativním emocím mohu být stejně náchylní jako vy.

Zachovejte optimismus

Zásadní je perspektiva, s níž se naučíte dívat na svět. Okolnosti a události prostě jsou. Na vás pak zůstává volba, zda je budete vnímat pozitivně, nebo negativně. Učte se také ovládat své emoce. Vůdce na vyšší manažerské pozici by měl disponovat silnou emoční a sociální inteligencí. V neposlední řadě si uchovejte smysl pro humor. Vše nemůže být stále jen špatné.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today