Tipy, které mohou zachránit váš život při prezentaci

Ilustrační snímek

Při prezentaci bude všechna pozornost na vás, tak myslete na vše. Vyčistěte si boty, protože vaše publikum se na ně nakonec podívá. Také udržujte dobrý oční kontakt, ale nejen s jednou částí publika. Svou pozornost musíte rozprostřít mezi celou místnost. Také to nepřehánějte s tím, co všechno do prezentace vložíte, před prezentací nepopíjejte a prezentujte věci tak, aby se snadno chápaly. A nezapomeňte počítat s tím, jak bude reagovat váš organismus, radí web presentationmagazine.com.

Udržte prezentaci tak stručnou, jak jen to jde

Vaše prezentace by se měla skládat z konceptů, které nejsou příliš komplikované. Klíčovou starostí každého, kdo prezentuje, by mělo být, aby jeho publikum zvládalo sledovat to, co říká. Jinak své publikum ztratí. Proto se také vyvarujte používání žargonu. Jsou lepší způsoby, jak dokázat, že jste skutečný expert. Vaše prezentace musí být tak srozumitelná, jak jen to jde.

Nepoužívejte zvukové efekty

Pokud v Powerpointu stále ještě používáte zvuky, možná je na čase přestat. Může být vtipné, když na posledním slidu zazní potlesk nebo když se se zvukovým efektem objeví odrážka. Jenže to všechno rozptyluje publikum. Proto to nedělejte. Také je dobrý nápad omezit používání animací, protože často jsou něčím navíc, co ničemu nepomůže.

Večer před prezentací nepopíjejte

Popíjení alkoholu zničí vaši prezentaci. Váš hlas bude méně zřetelný a také z něj zmizí všechno vaše nadšení. Pokud se rádi napijete, napijte se raději až po prezentaci.

Počítejte s tím, že se budete cítit mizerně

Až odezní testosteron, kterým jste nabiti během prezentace, budete se cítit hůř. Možná dokonce zažijete pocit deprese. Nebojte, je to jen přirozené a hlavně dočasné.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine