Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (1/2)

Všichni to děláme. Odmítáme začínat s tím, do čeho se nám nechce. Raději si řekneme, že to uděláme někdy později. Problém zvaný prokrastinace nemá žádné zázračné univerzální řešení. Existují však způsoby, které můžete zkusit použít. Podívejme se, jaké to jsou.

 

Ilustrační snímek

Naštěstí existuje celá řada použitelných řešení prokrastinace, po kterých můžeme sáhnout. Článek na webu management-issues.com poznamenává, že je dobré si je projít a najít si ty své, které nám budou fungovat.

1) Můžete to přehodit na někoho jiného?

To je první otázka, kterou je třeba si položit. Pokud dokážete přesvědčit kolegu, partnera, potomky nebo kamaráda, aby danou věc udělali za vás, nemusíte to dělat vy sami. Samozřejmě budete možná na oplátku muset nabídnout vlastní pomoc s něčím jiným, ale i tak vám to může vyhovovat víc.

Dokonce i fakt, že jste onu práci vždycky dělali sami, nic neznamená. Pokud to nemusíte udělat přímo vy a stále jste schopni zajistit, že to bude hotovo, bude to v pořádku.

2) Dívejte se na nepříjemné úkoly pozitivně

Pokud se vám úkol náhle bude zdát jako něco atraktivního, vyhráli jste. Problém však je, jak toho dosáhnout. Nemusí to být těžké – prostě se zaměřte na výsledek. Jak skvělé to bude, až to, co je třeba, doděláte? Jaké výhody vám to, že danou aktivitu dokončíte, přinese?

Zamyslete se nad tím, jaké pozitivní výsledky tím získáte. Když odložíme nepříjemnou aktivitu (např. nesnadný telefonní hovor, kterého se obáváme), cítíme stres. Představte si proto, jak volní budete, až ten nepříjemný úkol budete mít z krku. Jakmile tento dobrý pocit dostanete do hlavy, je nejlepší čas se do té aktivity pustit.

3) Pokud vám nestačí představit si pozitivní výsledek, představte si negativní důsledky

Když nedokončíte úkol včas, bude to mít nějaké neblahé finanční důsledky? Nebo budete emocionálně trpět? Přijměte odpovědnost za to, že se těmto negativním důsledkům vyhnete. Představte si vlastní lítost a hanbu, kterou budete cítit, pokud se rozhodnete pro další odložení úkolu. Pokud si navodíte tento nepříjemný pocit, je zde snadná cesta, jak se jej zbavit – začněte na tom úkolu pracovat.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (1/2)

Aktuální

Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (2/2)