Studium US-MBA na VUT v Brně pomůže k dosažení pracovního úspěchu

Ing. Jindřich Salajka, Business Consultant, Out of the Box, s.r.o.

Nedávno jsem se účastnil rozhovoru na téma, kdo je úspěšný manažer. Překvapil mne názor, „že úspěšný je ten manažer, jenž dělá méně chyb než jiný.“

Mám za to, že každá taková simplifikace vede ke špatnému závěru. Myslím, že chyby děláme všichni a ti úspěšní se z nich dokážou poučit.

Úspěch je souhrou našeho osobního nasazení, pracovních zkušeností, možnosti pracovat na tom, co nás baví a v neposlední řadě, jak jsme vnímáni ostatními a jak s nimi dokážeme vytvářet synergické vztahy.

V roce 1986 jsem na VUT v Brně vystudoval fakultu elektrotechniky. Za totality bylo běžné najít si po škole nějakou práci, lépe řečeno zaměstnání až do důchodu. Mít vysoké ambice bylo zbytečné, protože celá společnost byla postavena na průměrnosti.

Naštěstí jsem byl obklopen starými Baťovci a ti nás nenechali odpočívat. Brzy na to totalita skončila a doba se dramaticky změnila a svět se nám otevřel.

Co byl měl program MBA nabídnout vrcholovým manažerům?

Během čtvrt století jsem nasbíral spoustu zkušeností doma i v zahraničí. Pracoval jsem v USA, v Asii i v Evropě. Z technické profese jsem se dostal až na vrcholové pozice v globálně působících společnostech a mluvím třemi světovými jazyky.

Takhle vysoko neřídíte operativu a nestačí vám jen zkušenost ze svého oboru. Najednou řídíte manažery na vysokých postech a potřebujete mnohem širší rozhled a holistickou znalost celého herního pole vaší firmy. A vrcholem vaší práce je uřídit i nadřízené a udržet jejich nároky a očekávání v reálných dimenzích.

A právě tyto vrcholové znalosti a dovednosti vám mají nabízet MBA programy. Pro mne byl US-MBA program na Fakultě podnikatelské na VUT v Brně jasná volba.

Proč jsem si vybral US-MBA?

Nenašel jsem žádný jiný program v ČR, jenž by nabízel studium, kde je množství modulů vedeno americkými profesory, a to interaktivní formou s řešením praktických případů. Navíc je to moje Alma Mater a jsem hrdý na to, jak se od dob totality rozvinula v moderní vzdělávací instituci světového formátu.

Studium US-MBA je náročné, ale nepochybně nás všechny posiluje a posouvá vpřed. Jsou to tři semestry, kdy se musíte vzdát podstatné části volných víkendů a během týdne pracovat kromě zaměstnání na přípravě na výuku.

Ale jak čas letí, najednou mám dva semestry za sebou. Poslední semestr bude pro mne náročnější, neboť jsem právě podepsal smlouvu s americkou firmou na práci v zahraničí. A znalosti získané při studiu US MBA mi značně pomohly uspět při náročných pohovorech.

Z hlediska svých zkušeností mohu s plnou zodpovědností program US-MBA na Fakultě podnikatelské VUT v Brně všem zájemcům doporučit.