Recept na vyšší produktivitu

Top 10 - 1. místo - OfficeFitness.cz - Nepříjemné brnění prstů, bolesti zápěstí či předloktí? Příčinou mohou být špatné pracovní návyky
Ilustrační snímek

Někdy naší produktivitě práce nejvíce pomůže to, že se chvíli věnujeme něčemu, co máme rádi. Někdy však naopak může být lepší pustit se do dlouho odkládaného, nepříjemného úkolu hned. Web inc.com se s námi rozhodl podělit o několik tipů na to, jak dosáhnout vyšší produktivity.

1. Udělejte úkoly, do kterých se vám nechce

Je to běžný úkaz – důležité úkoly se propadávají vaším seznamem úkolů stále dolů a dolů. A má to jedinou příčinu. Prostě vás ona činnost nebaví. Zní to povědomě? Snadná pomoc. Napište si tyto otravné úkoly na lístek a ten si dejte někam, kde ho budete mít na očích. Poté si určete jeden den v týdnu; to bude den D. Během tohoto dne musíte všechny své nepříjemné povinnosti splnit. Když si stanovíte takové pravidlo, bude pro vás mnohem snazší skutečně se k tomu přinutit.

2. Meditujte

Když meditujete, není jediným výsledkem pouze relaxace. Také dochází k aktivaci pravé strany mozku, která je odpovědná za kreativitu. Právě díky této stimulaci kreativity mnoho slavných a úspěšných lidí nedá na svou oblíbenou meditační techniku dopustit.

3. Nebojte se bdělého snění

Protože když sníte během dne a vizualizujete si chtěné situace a výsledky, ovlivňujete určitou část v mozku, která funguje jako filtr. Tak trochu řídí to, čeho si všimnete a čeho ne. Když o něčem budete snít aspoň měsíc, dokážete tento filtr částečně přenastavit a uvidíte pak mnohem více příležitostí, jak dospět k vytouženému cíli. Tyto příležitosti by vámi jinak zůstaly nepovšimnuty.

4. Odhlaste se ze sociální sítě

Podle sociálního psychologa Johna Bargha stačí dokončení nenáročných, rutinních aktivit (jako je např. kontrola Facebooku) k tomu, aby náš mozek uvolnil euforii, která obvykle způsobuje potěšení z dokončené práce. A přitom jsme neudělali nic důležitého, jen párkrát klikli a dozvěděli se většinou nepodstatné novinky. Odhlašte se a soustřeďte se raději na činnosti, které za to skutečně stojí.

5. Čtěte fikci (aspoň občas)

Ne, není to jen ztráta času. Čtení vymyšlených příběhů zlepšuje vaši fantazii – což je skutečně užitečná věc v dnešním světě obchodu. Pro čtení fikce je více důvodů, ale tento je nejevidentnější. Ve světě podnikání je fantazie moc dobrým aktivem.

-jk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com