Recept na lepší výkonnost? Méně práce, více spánku

Ilustrační snímek

Lidé často mluví o tom, jak málo spí – skoro jako by za to měli být obdivováni. Nedostatek spánku, který musíme snášet, často pokládáme za důkaz našeho úsilí, motivace a ambicí. Tlak je dnes vyšší i díky tomu, že prostředí byznysu přijalo za standard konferenční hovory uprostřed noci a neustálé vyrušování během dne. Odpírat si spánek však není řešení. Spát jen pár hodin denně může sice být v krátkodobém horizontu účinné, ale v delším horizontu vede k poklesu pracovního výkonu a snížení efektivity vaší práce. Racionálně uvažovat, stejně jako držet na uzdě vlastní emoce pro vás bude stále náročnější, tvrdí článek na webu leadingeffectively.com.

Málo spánku přináší hodně problémů

Když lídři nespí dostatečně, nebo dostatečně dobře, mohou jejich klíčové schopnosti být doslova paralyzovány. Podle expertů z oblasti neurověd způsobuje spánková deprivace snížený výkon mozku a také zhoršení interpersonálních schopností. Schopnost dělat správná rozhodnutí tak může být ochromena. Reakce se zpomalí a také paměť se citelně zhorší.

Kontrola nad emocemi

Nedostatek spánku často způsobí i to, že budete cítit úzkost a budete nepřátelští k okolí. Nevyspalí lidé totiž nejsou schopni ovládat své emoce a udržet si dobrou náladu. Proto se pro ně oblast mezilidských vztahů stává oblastí problematickou. Pro schopnost vést ostatní jsou však mezilidské vztahy samozřejmě klíčové. Nedostatek spánku může navíc ohrozit i přímo vaše zdraví, protože přináší zvýšené riziko zdravotních problémů jako jsou cukrovka, onemocnění srdce a vysoký tlak.

Nemůžete usnout?

I když už se vám povede zajistit si dostatek času na spánek, často se stejně nedaří usnout. V takovém případě mohou pomoci následující tipy:

  1. Usínejte a probouzejte se pravidelně – usínání je snazší, když chodíte spát ve stejnou dobu každý den.
  2. Nepracujte v posteli – zakažte si dělat v posteli cokoliv, co nějak souvisí s vaší prací.
  3. Rituál pro dobrý spánek – do postele byste měli uléhat v klidu, proto si před spánkem chvilku čtěte nebo si dejte uvolňující koupel.

Více článků s spánku z našeho archivu:

10 důvodů pro kvalitní spánek

Se zdravým spánkem ke zdravým výkonům

Spát. Snad i snít?

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog