Prospěl by vám reverzní mentoring?

Ilustrační snímek

Reverzní mentoring je proces, kdy méně zkušený zaměstnanec mentoruje zkušenějšího kolegu. Průkopníkem tohoto přístupu k rozvoji zaměstnanců je bývalý ředitel společnosti General Electric Jack Welch. Ten v devadesátých letech nařídil pětistovce seniorních manažerů, aby si našli mentory v řadách svých podřízených a naučili se od nich pracovat s internetem. Mladší pracovníci se od těch starších naopak učili, jak si vybudovat úspěšnou kariéru.

Pokud máte i vy pocit, že by spolupráce s mladšími kolegy mohla být pro vás přínosná, nebojte se reverzní mentoring vyzkoušet.

Najděte správného partnera

Hledejte mentora, který má skutečně silné dovednosti v oblasti, která vás zajímá. Nepředpokládejte například automaticky, že všichni lidé kolem dvaceti let ovládají sociální sítě. Než někoho požádáte, aby byl vaším mentorem, nejprve se seznamte osobně i profesionálně.

Sestavte plán vašeho vztahu

Stejně jako u tradičního mentorování je třeba stanovit si předem očekávání. Dohodněte se na tom, co se chcete naučit, jak si budete vzájemně pomáhat, kdy a kde se budete scházet.

Buďte otevření

Otevřete se všem novým poznatkům, které díky mladšímu mentorovi získáte, i když jste je předem neočekávali.

Udržujte rovnocenné partnerství

Dávejte si pozor na tendenci řídit mladšího mentora. Váš vztah by měl být rovnocenný, postavený na neustálém hledání způsobů, jak si navzájem pomáhat.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track

Články v sérii

Aktuální

Prospěl by vám reverzní mentoring?

Aktuální

5 tipů pro reverzní mentory