Proč se při řízení byznysu NEinspirovat sportovními týmy

Ilustrační snímek

Fotbal nabízí manažerům několik lekcí k poučení: na začátku je důležité vybrat správné „hráče“. Vždy je dobré mít „virtuální lavičku“, na které sedí talentovaní lidé, ze kterých si můžete vybrat vhodné kandidáty v případě, že vás některý klíčový pracovník opustí. Ale pokušení přebrat z fotbalu víc, než je zdrávo, může být silné. Jenže fotbal nebo hokej prostě není to samé jako byznys, tvrdí web management.about.com.

Individualita nebo soudržnost

Hvězdné týmy jsou obvykle sbírkou hvězdných hráčů, což jsou silné a výrazné individuality. V byznysu ale chcete především, aby váš tým využil potenciál týmové práce – proto se moudří lídři poohlížejí po pracovnících, jejichž schopnosti jsou komplementární. To podporuje a podněcuje týmovou soudržnost a spolupráci. Tým, ve kterém se jeho členové mohou spoléhat jeden na druhého, je tým, který odvádí kvalitní práci.

Obvykle nelze vinit jednoho konkrétního člověka

Důvodem je skutečnost, že v reálném životě manažer spíše hledá problémy v tom, jak je práce rozdělována a jakým systémem úkol postupuje. Obvykle se tedy dívá spíše na procesy než na selhání konkrétních jedinců. Pro zvyšování výkonu oddělení nebo týmu je zásadní právě zlepšování těchto systémových, procesních postupů a zavedených procesů, protože to pro výkonnost celé organizace znamená víc než jeden konkrétní pracovník či jeho nedostatky.

Odměny

Majitel sportovního týmu obvykle nemůže nijak zvlášť ovlivnit motivaci svého týmu. Může prostě jen sledovat statistiky... ale dobří lídři chtějí skutečně poznat své podřízené a umějí je ocenit za jejich malé i velké úspěchy. Chápání toho, co motivuje váš tým a co mu dodává energii a nadšení, je důkaz toho, že jste dobrý lídr. A samozřejmě, skutečně výborní lídři se aktivně zapojují a své podřízené koučují. Motivují je, nabízejí jim příležitosti ke zlepšení, a proto se tak přímo podílejí na úspěších každého z jejich týmu.

Zaměstnanci nejsou navzájem zaměnitelní

I když to je bohužel přesně ten styl, jakým o nich někteří manažeři stále ještě přemýšlení. Nemůžete prostě zmáčknout knoflík nebo udělat rozhodnutí a nahradit zaměstnance jiným tak, jako když nahrazujete zraněného hráče. A navíc, když je někdo zraněný nebo se potýká s osobními problémy a je vyhozen, ne vždy došlo k chybě při rozhodování o přijetí onoho zaměstnance. Někdy je to spíše chyba manažera, který ho měl na starosti... a to je další významný rozdíl mezi byznysem a sportem.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management