Proč by ženy nemohly být skvělými řečníky?!

Skvělí řečníci, které si historie pamatuje, jsou většinou muži. Není to o tom, že by ženy neměly skvělé názory nebo je vůbec nedokázaly prosadit. To rozhodně ne. Vzpomeňme například „železnou dámu“ Margaret Thatcherovou, která ve svých projevech vynikala. Věděli jste ale, že absolvovala lekce, které jí pomáhaly, aby její hlas zněl více mužněji?

Ilustrační snímek

Ženy mají více tónů v hlase než muži. Důsledkem toho je, že ženy mají často expresivnější hlas a výška tónu je rozmanitější. Bohužel proto bývají také někdy obviňovány, že jsou hysterické, ukřičené, a zvláště v patriarchálních společnostech nebyly brány příliš vážně.

I toho lze ale dobře využít při prezentaci, aniž by bylo nutné následovat vzoru Margaret Thatcherové. Ostatně důvodem, proč ona sama chodila na lekce, bylo to, že v době její vlády jako premiérky bylo na vysokých pozicích mnohem méně žen a v 99 % případů bylo lepší být mužem, abyste se někam dostali.

Maskulinita v tónu jejího hlasu jí skutečně v kariéře pomáhala. V podstatě používala pouze stejné tóny jako její mužské protějšky. Dnes to už není tak dramatické. Společnost je alespoň o něco více vyrovnanější a žena může mít ve světě byznysu nebo politiky stejně prominentní postavení jako muži.

Zde je pár tipů, jak pouhou prací s hlasem můžete získat větší zájem a respekt publika:

  • Pouhým mírným zvýšením tónu hlasu můžete některé body vaší prezentace učinit zajímavějšími a živějšími.
  • Snížení výšky tónu a pomalejší mluvení zdůrazní vážná témata a usnadní jejich pochopení.
  • Díky vyváženému tónu v hlase bude vaše prezentace znít klidně a profesionálně.

Trik tedy spočívá v tom, že většinou používáte svůj normální konverzační hlas, avšak ke zdůraznění určitých momentů či zajímavých bodů si s výškou hlasu hrajete, abyste udrželi zájem publika.

 

 

-bb-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine