Pro změny musíte lidi přesvědčit

Někdy společnost potřebuje změny, i když si je nevyžaduje hluboká krize. Jak se v takových případech daří udržovat v lidech nadšení a zájem o inovaci?

Vy sám jako manažer musíte zůstat nadšený a zaujatý. Na každé schůzce mluvte o inovaci a změnách, oslavujte i malé akce a zastávejte se každého, kdo inovaci podporuje stejně jako vy. Pokud existuje důvod, proč i ta nejsmysluplnější iniciativa o inovaci nepřináší očekávanou reakci lidí, je to nuda.

Když totiž lidé, ale někdy i šéfové, kteří celý projekt odstartovali, nevidí hned výsledky, zmocní se jich obavy. Iniciativa, která měla všechno změnit se vypařila.

Jenže pokud na dnešním trhu stále neinovujete způsoby obchodování vaší společnosti, konkurence vás rozdrtí. Právě proto byste měli být neustálými novátory a stále přidávat plyn. Musíte se ale umět vyhnout případným pastem.

První takovou pastí může být ta, kdy se pustíte do další velké inovace, pokud ještě není pořádně dokončená ta první. Vaše taktika se rozdělí, rozpůlí a nebude tak efektivní, jak byste si představovali. Inovace se dají zvládat jen jedna po druhé.

Druhá věc, která se vám může stát, je, jaké lidi do projektu zahrnete. Měli by to být totiž ti nejlepší. Schopní lidé přinesou úspěch a rozkvět projektu.

Lidi, kteří vaše inovace podporují, byste měli dávat za příklad a odměňovat. Uvidíte, že ostatním za chvilku také nebude inovace protivná. A přesně o to vám jde. Žádná inovace by nikdy nebyla úspěšná bez široké podpory.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk