PowerPoint je dobrý sluha, ale zlý pán

Ilustrační snímek

Většina lidí na světě používá při přípravě prezentací PowerPoint. Většina lidí na světě však zároveň nesnáší powerpointové prezentace.

Nikdy jsem v žádné zemi nepotkal publikum, které by rádo sledovalo powerpointové prezentace,“ říká americký spíkr a kouč Carmine Gallo, který je autorem několika mezinárodních bestsellerů z oblasti managementu a prezentačních dovedností. Dva z nich – Tajemství inovací Steva Jobse a Tajemství skvělých prezentací Steva Jobse – vyšly i v češtině.

Všichni dělají stejnou chybu

V článku na serveru Forbes.com Carmine Gallo popisuje, jak svému publiku v Německu, Japonsku, Nizozemsku, na Maltě, ve Francii, Norsku, Itálii a Thajsku položit dvě stejné otázky. První se ptala na to, kolik z nich používá PowerPoint. Přihlásila se většina, zejména obchodníci a marketéři. V druhém případě, kdy se ptal, kdo rád sleduje powerpointové prezentace, se nikdy neobjevilo více než jedna nebo dvě zvednuté ruce.

Je tedy zřejmé, že většina lídrů není spokojena s tím, jak vypadají a jak jsou podávány powerpointové prezentace. Na druhou stranu však všichni vytvářejí stejné prezentace, které se jim u druhých nelíbí. Největším problémem je příliš mnoho textu. Carmine Gallo je přesvědčen, že jednotlivé body v podobě odrážek, které jsou typickou součástí každé prezentace, jsou nejméně efektivním způsobem předávání informací, pokud chce řečník své publikum k něčemu inspirovat a něco je naučit.

Obrázky místo slov

Zkuste v rámci prezentace vyprávět příběh pomocí obrázků. Lidský mozek totiž zpracovává obrazové vjemy jinak než text a zvuky. Mozek se zapojuje na více místech zároveň, a proto si sdělení spojená s obrázky mnohem lépe pamatujeme. Zatímco v průměrné prezentaci najdete hned na prvním slidu 40 slov, nejúspěšnější prezentace světa dosáhnou počtu 40 slov až po deseti slidech.

Powerpoint je výborný nástroj pro sdělování myšlenek, je však třeba umět s ním správně zacházet. „Jelikož je dokázáno, že obrázky jsou lépe zapamatovatelné a mají větší vliv než pouhá slova, používejte více obrázků. Publikum vám poděkuje – v jakémkoli jazyce,“ uzavírá Carmine Gallo.

Knihy

v angličtině

GALLO, CARMINE: The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience. New York: McGraw-Hill Education, 2009. 256 s.

GALLO, CARMINE: The Innovation Secrets of Steve Jobs: Insanely Different Principles for Breakthrough Success. New York: McGraw-Hill Education, 2010. 256 s.

GALLO, CARMINE: Talk Like TED: The 9 Public-Speaking Secrets of the World's Top Minds, New York: St. Martin's Griffin, 2015. 288 s.

 

v češtině

GALLO, CARMINE: Tajemství inovací Steva Jobse, Praha: Computer Press, 2011. 312 s.

GALLO, CARMINE: Tajemství skvělých prezentací Steva Jobse – Jak si získat každé publikum. Praha: Grada, 2012. 224 s.


-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com