Perfekcionista sabotuje sám sebe i druhé

Tvrdě pracovat a dávat si vysoké cíle je jistě žádoucí, chceme-li něčeho dosáhnout. Nežádoucí je však zároveň mít strach, že jakákoli naše chyba nebo nedostatek způsobí katastrofu. Perfekcionismus sice na první pohled působí jako kladná vlastnost, ale opak je pravdou. Pojďme si shrnout, jakým chování perfekcionisté házejí sami sobě klacky pod nohy, a co mohou udělat, aby dosáhli změny.

Ilustrační snímek

Klinická psycholožka Alice Boyesová shrnula v článku pro server Harvard Business Review následující nežádoucí projevy perfekcionismu, které vedou ke ztrátě produktivity.

  • Neschopnost rozhodnout se a začít jednat: Mám strach, že nezvolím to nejlepší možné řešení.
  • Neschopnost ukončit plnění méně důležitých a neproduktivních úkolů: Když už jsem začal, dokončím to.
  • Vyhýbání se výzvám kvůli strachu z neúspěchu: Ještě nejsem zcela připraven začít dělat něco nového.
  • Příliš vysoké nároky na ostatní: Když můžu já dělat všechno naprosto dokonale, může každý.
  • Přemýšlení o minulých chybách a nedostatcích stále dokola: Selhal jsem, selhal jsem, selhal jsem.

Pokud se i vy potýkáte s těmito tendencemi, vyzkoušejte následující praktické tipy.

Radujte se z úspěchu

Místo neustálého přemítání o tom, co se vám nepovedlo, rozebírejte v mysli své úspěchy. Naučíte se tak jednat na základě svých kladných zkušeností spíše než podrobného průzkumu a zvažování každého kroku.

Naučte se rozhodovat a jednat rychleji

Stanovte si pravidla pro rychlé rozhodování. Můžete si například říci, že pokud něco splní 4 z 5 kritérií, která jste si stanovili, půjdete rovnou do toho. Nebo si můžete vybírat prioritní činnosti na základě finanční hodnoty, kterou pro vás nebo firmu mají.

Zlepšete se o 1 %

Nedávejte si jako cíl být bezchybní, to je příliš složité. Když se budete chtít v něčem zlepšit jen o 1%, zjistíte, že vám zlepšování po malých krůčcích půjde lépe.

Přestaňte se obviňovat z nedokonalosti

Vědomě si dávejte pozor na to, když ve své mysli budete neustále přemítat o něčem, co se vám nepovedlo. Zamyslete se, zda vám tento způsob myšlení nějak pomáhá. Zjistíte, že nevede k řešení problému, jen nikdy nekončícímu kruhu sebeobviňování. Poučte se z chyb a jděte dál.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review