Ovlivňujte ostatní svými slovy: Jak vést konverzace, které mají dopad

Většina lidí zpočátku neumí s ostatními mluvit moc dobře. Musíme se to postupně naučit. Není to však tak těžké – stačí, když budete ochotni mluvit s každým, koho potkáte.

Ilustrační snímek

Jaké tipy nám ohledně tohoto tématu přinesl článek publikovaný na webu addicted2success.com?

Na člověku, s nimž se bavíte, vám musí záležet. A také to musíte dotyčné osobě dokázat. Nechte ji, ať cítí, že tím, že s ní mluvíte, o ni projevujete zájem.

Buďte sami sebou

Nesnažte se být někým jiným ani jako ostatní. Vaše největší přednost spočívá ve vaší osobnosti. Právě ta je totiž to, co vás odlišuje od všech ostatních lidí na této planetě. Využijte proto tuto svou jedinečnost ve svůj prospěch. Nebojte se ukázat všechny své výstřednosti a manýry. Buďte sami sebou, a když s někým mluvíte, nesnažte se být někdo jiný.

Nechte ostatním zranitelnost

Každý je zranitelný a každý má za sebou svůj příběh. Pokuste se tento příběh objevit. Buďte pozorní a pokládejte dobré otázky. Obecně vzato, lidé chtějí s ostatními sdílet to, čím si prošli. Není to však ta první věc, kterou bychom ostatním vyprávěli na potkání. Musíte se snažit dostat trochu hlouběji.

Pokud s vámi někdo sdílí příběh o vlastní zranitelnosti, vytváří se tím spojení. A toto spojení bude trvalé, protože jste oné osobě umožnili ukázat její zranitelnost. Konverzace, které mají na ostatní dopad, jsou právě o tom, nechat ostatní být ve vaší společnosti zranitelnými.

Buďte přístupní a uvěřitelní

Chcete-li s osobou, s níž mluvíte, navázat spojení, umožněte jí, ať cítí, že si rozumíte a máte něco společného. Potřebujete umět soucítit se situací druhé osoby. Jasnou překážkou takového sblížení je, když se budete nad ostatní povyšovat – to je jasná stopka.

Buďte plně přítomni

Při konverzaci musíte být zcela přítomni a soustředěni. To znamená, že se musíte plně soustředit na to, co vám daná osoba říká. Nemyslete na nic jiného. A rozhodně si při rozhovoru nekontrolujte příchozí zprávy na mobilním telefonu.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success