Osobní prostor: Jak jej respektovat

Osobní zóna je klíčovou složkou všech našich vztahů. Jakmile plně pochopíme její důležitost, je poměrně snadné už na takový problém nikdy nenarazit. Snad pro vás tento článek tedy bude jen taková rychlá kontrola, že se s problematikou osobního prostoru umíte vypořádat v jakékoli situaci.

Ilustrační snímek

Projděte si následující jednoduché tipy a pokuste jimi řídit, pokud tak zatím nečiníte, naléhá na nás článek na webu psychologytoday.com.

1. Buďte laskaví ke svým přátelům

Naši přátelé nám odpustí, když budeme jejich osobní prostor pravidelně narušovat. To samé však může být opravdu nepříjemné a trapné, když to děláme vůči cizím lidem. Toto privilegium, které u svých přátel máme, bychom však neměli považovat za samozřejmé a měli bychom si ho vážit.

2. Věnujte pozornost svému okolí

Buďte ohleduplní a pokuste se vždy si všímat hranic, které by ostatní lidé chtěli, abyste respektovali. To platí zejména pro stísněné prostory. A ještě více to platí pro stísněné prostory, ze kterých není snadného úniku. Například v letadle máme soukromí vlastně jen v rámci vlastního sedadla. Proto může být někdy tak velmi důležitý přístup k naší vlastní loketní opěrce, což má i svou psychologickou stránku.

3. Nebojte se ozvat

Pokud však v dané situaci dotyčného narušitele vašeho osobního prostoru nemůžete konfrontovat, prostor, zkuste se tedy nějakým způsobem rozptýlit, abyste na to nemysleli. V každém případě se však aspoň pokuste vyslat signál, že se vám to prostě nelíbí. A že chcete, aby toho dotyčný nechal.

4. Čtěte řeč těla a adekvátně na ni reagujte

Měli byste se snažit rozpoznat signály, které dostáváte od ostatních. Možná jste jim narušili jejich osobní prostor. Věnujte proto pozornost tomu, jaks e lidi kolem vás chovají. Pokud se zdá, že jste možná překročili nějakou hranici, raději se stáhněte.

5. Nejde jen o to, jak blízko stojíte

Existují také vměšování navázané na jiné smysly. I těch bychom si měli být vědomi. Pokud se tedy např. rozhodnete používat silný parfém nebo mluvíte velmi hlasitě na veřejných místech, i to může být pro ostatní obtěžující. Totéž platí, pokud se cizích lidí vyptáváte na příliš osobní záležitosti.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today