Opravdu víte, co dokážete?

Ilustrační snímek

Lidem často chybí schopnost posoudit svůj vlastní talent. Většinou si totiž myslíme, že jsme lepší, než je tomu ve skutečnosti. Proto také neumíme dostatečně využít svůj plný potenciál.

V zajímavém článku na serveru Fastcompany.com na to upozorňuje odborník na psychometrické testování Tomas Chamorro-Premuzic – profesor organizační psychologie na University College London a ředitel společnosti Hogan Assessment Systems. Lidé, kteří chtějí plně využít svůj potenciál, podle něho musejí překonat následující tři překážky.

1. Nedostatečné povědomí o sobě

Svou neschopnost si často neuvědomujeme proto, že se nám nedostává zpětné vazby. Zároveň však také často zpětnou vazbu ignorujeme. Pokud však máme rozvinout svůj potenciál, musíme být maximálně pokorní a sebekritičtí. Hledejme proto ve svém okolí lidi, kteří nám řeknou pravdu do očí. Začátek nebude příjemný, ale vyplatí se to.

2. Chybějící motivace

Čím větší talent v určité oblasti máme, tím méně musíme pracovat na tom, abychom danou činnost dělali dobře. Abychom však mohli rozvíjet jakýkoli talent, potřebujeme motivaci. Často se stává, že jen mluvíme o tom, co chceme, ale nejsme pro to ochotni udělat vše potřebné. Skutečně úspěšní lidé jsou posedlí svými cíli a dokáží tuto svou motivaci přeměnit v přirozený talent.

3. Soustředění pouze na silné stránky

Soustředit se pouze na své silné stránky může být nebezpečné. Stejně důležité je znát své nedostatky a problematické sklony v chování.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company