Od manažera k lídrovi

Jak poznáte, že máte příliš manažerský styl vedení a naopak zaostáváte v roli lídra? Může se to projevovat například tím, že do vaší kanceláře chodí každých dvacet minut podřízení s dotazy, které by si při troše úsilí dokázali zodpovědět sami. Vy navíc přestanete dělat to, co jste dělali, a začněte řešit jejich problémy. Dále to může být situace, kdy vám i o dovolené telefonují zaměstnanci s žádostmi o pomoc.

Manažer, za kterým přijde podřízený s nějakým problémem, má přirozenou tendenci mu pomoci, což ale může vést až k tomu, že bude řešit všechny problémy sám. Lídr vede své lidi k tomu, aby se rozhodovali sami. Máte-li pochybnosti o svém vůdcovském přístupu, držte se následujících rad, které zveřejnil server Talent Management.

Neřešte problémy za druhé, koučujte

Ukažte svým lidem, že jim důvěřujete. Namísto řešení všech jejich problémů je veďte k tomu, aby se sami zamýšleli nad řešeními a přicházeli za vámi až tehdy, budou-li mít své návrhy. Učte je, jak se zbavit negativní energie a využít čas kreativněji a produktivněji.

Budujte sebedůvěru

Většina zaměstnanců, kteří za vámi chodí s problémy, nepostrádá schopnosti, ale sebedůvěru. Povzbuzujte samostatné uvažování kladením otázek, které jim pomohou nalézat řešení.

Nenechte se vydírat

Nepodléhejte výmluvám, jejichž pomocí se s vámi podřízení snaží manipulovat. Klasický příklad je věta: „Tohle pravidlo se stejně brzy zase změní, takže dokud není definitivní...“ Dobrý lídr se nenechá vydírat ani nutit ke smlouvání. Reaguje větou: „Možná máte pravdu, ale my se teď budeme soustředit na to, co si myslím, že nám přinese nejlepší výsledky, a to je...“

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management