Nemůžete přestat prokrastinovat? Pomocí těchto tří technik to zvládnete

Prokrastinace, neboli chorobné odkládání povinností na později, je něco jako choroba moderního člověka. Vyrušení, která nabízí internet, sociální sítě a jednoduše bezedné množství informací dostupné jedním kliknutím na počítači nebo na mobilu, je zkrátka příliš lákavé.

Ilustrační snímek

Prokrastinace je zároveň zabiják efektivity práce. Nejenže méně pracujeme, ale i čas, který práci skutečně věnujeme, je natolik fragmentovaný, že celkový pracovní výkon jde rapidně dolů.

Tento trend se týká hlavně mladší generace, ale nejenom jí. Pokud máte stále problémy s překonáním prokrastinace, nezoufejte. Máme pro vás tři prověřené techniky, jak se jí zbavit jednou pro vždy.

Blokování časových úseků

Podle serveru Entrepreneur.com nestačí pouze sepsat seznam úkonů, které je daný den potřeba udělat. Je nutné si ke každému úkonu vypočítat čas, který jeho vypracování zabere, tento čas si vyčlenit předem v rámci daného dne, a v tomto časovém úseku se věnovat jenom a pouze tomuto úkolu. Mezi těmito časovými okny si nechte prostor na nečekané, nové, urgentní úkoly.

Od nejtěžšího k nejlehčímu

Seřaďte si úkoly daného dne od nejméně příjemného po ty příjemnější. A jako první věc daný den smeťte ze stolu ty povinnosti, do kterých se vám nejméně chce. Vaše práce ve zbytku dne bude pak mnohem uvolněnější a příjemnější.

Zredukujte „multitasking“ na minimum

Multitasking je anglický výraz pro schopnost dělat více věcí najednou. Mnoho zaměstnavatelů tuto schopnost po kandidátech požaduje. Je tu ale háček, protože multitasking je pouhý mýtus.

Lidský mozek se nemůže plně soustředit na více věcí najednou. Může jednu věc jet na „autopilota“ a nad druhou více přemýšlet, nelze ale plně plnit najednou dvě povinnosti, které obě vyžadují vysokou pozornost. Z neurologického hlediska to není možné.

Možné je pouze přesouvat pozornost od jedné věci k druhé. Lepší tedy je neplnit více úkolů najednou, ale rozdělit úkoly na větší úseky a těm se bez těkání pozornosti maximálně věnovat po určitou dobu.

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com