Nejistota a rizika: Co se můžeme naučit od armády (1/2)

Ilustrační snímek

Nejistota je pro nás velkým problémem. Proto ji mnoho podniků odmítá a snaží se jí vyhnout kdykoli je to jen možné. Řízení rizik je běžné, řízení nejistot však není téměř nikde. Problémem je, že opatření, která nám pomáhají řídit rizika, často mohou situaci naopak zhoršit, když se setkáme s nejistotou. Upozornil na to zajímavý článek na webu obchodní školy INSEAD.

Řízení rizik v armádě

Ve francouzské armádě byl například problém s tím, že obrněná vozidla byla na povrchu kluzká. Mnoho vojáků si proto podvrklo kotník, když nastupovali nebo vystupovali. Toto riziko bylo zmírněno tím, že se na vozidla přidaly dřevěné úchyty, aby určité části vozidel méně klouzaly. Jenže když potom byla tato vozidla nasazena do Afghánistánu, staly se tyto dřevěné části smrtelně nebezpečnými. Exploze podomácku vyrobených náloží, které nepřátelé používali, totiž tato dřevěná madla měnily ve šrapnely. Mnoho komerčních organizací řídí svá rizika, ale mnoho lídrů mimo armádu by se mohlo od těch v armádě učit, jak řídit nejistotu.

Nejistota je zkrátka něco jiného

Ve vojenském prostředí je nejistota klíčová. Je však relevantní i pro některé korporace. Jasným příkladem jsou například události spojené s Fukušimou. Armáda nejistotou nejen přijímá, dokonce ji využívá. Během druhé světové války se spojenci rozhodli pro invazi na Sicílii nehledě na to, že právě probíhala bouře. Výsadkáři sice utrpěli těžké ztráty, protože kvůli bouři byli vysazeni příliš daleko v týlu nepřítele, ale v důsledku to pomohlo zmást obránce a toto zmatení se nakonec ukázalo být klíčovým pro úspěch celé invaze.

Kybernetické útoky ve světě byznysu

V podnicích jsou kybernetické útoky neustálou hrozbou. Proto je na ně zacíleno mnoho opatření právě z pohledu řízení rizik. Nastavení těchto procesů však může být kontraproduktivní ve chvíli, kdy se nečekaně útok povede a útočníci do systému skutečně proniknou. IT týmy by totiž ve skutečnosti potřebovaly více autonomie, aby mohly celý systém v případě potřeby rozčlenit a díky tomu ho lépe bránit. Tím by mohly znatelně snížit možné škody. Někdy tak paradoxně nastavení, které je z pohledu řízení rizik slabé, může být v případě povedeného průniku do systému výhodou.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Nejistota a rizika: Co se můžeme naučit od armády (1/2)

Aktuální

Nejistota a rizika: Co se můžeme naučit od armády (2/2)