Naučte se mluvit jako spíkři z TED talks

Ilustrační snímek

Technology, Entertainment, Design, tedy technologie, zábava, design, zkráceně TED. To je název neziskové organizace, jejímž cílem je šíření zajímavých myšlenek prostřednictvím krátkých přednášek, tzv. TED talks. Svou činnost zahájila konferencí v roce 1984. Konference TED se pak opakovala každý rok ve Spojených státech.

Od roku 2005 se pořádají konference TED Global v různých částech světa a od roku 2009 se konají i lokální konference s názvem TEDx, které proběhly i v České republice. Témata konferencí a TED talks se již netýkají jen technologií, zábavy a designu, ale pokrývají širokou škálu oblastí lidské činnosti. TED talks jsou na webu k dispozici ve více než stovce jazyků. Bez nadsázky se staly celosvětovým fenoménem.

Jakožto formát veřejného vystoupení, který je populární po celém světě, mohou být TED talks vzorem pro každého řečníka. Přinášíme vám praktická doporučení pro řečníky z úst Giny Barnettové, která je dlouholetou koučkou TED spíkrů.

1. Včas se napijte

Pokud máte problémy se suchem v ústech, začněte pít vodu 15 minut před svým vystoupením. Vaše řeč pak bude mnohem lépe znít přes mikrofon. Dávejte si pozor, aby se vám jazyk nelepil na horní patro.

2. Myslete pozitivně

Neříkejte si, že se určitě něco nepovede. Před svým vystoupením se motivujte pozitivně. Raději myslete na to, jak skvělou myšlenku chcete sdílet. Zaujměte tělesný postoj, který vám dodá sebevědomí a energii. Inspirací vám může být „power posing“ (zaujímání pozic moci), který proslavil TED talk psycholožky Amy Cuddyové z Harvard Business School (více zde).

3. Dýchejte

Když vás začne přepadat panika, začínáme dýchat rychle a povrchně. Proto je třeba vědomě dech zpomalit. Třikrát až čtyřikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte.

4. Myslete na něco jiného než na sebe

Před vstupem na scénu si vyberte něco, na na co se zaměříte, například barvu. Pak se dívejte kolem sebe a hledejte, kde všude tu barvu uvidíte. Toto jednoduché cvičení vám pomůže odpoutat pozornost a uklidnit se.

5. Nepřešlapujte před publikem

Nervozita nás nevědomky nutí dělat různé nepřirozené pohyby. Většinou jde o opakování pohybů, jako je například přešlapování z jedné nohy na druhou. Tyto pohyby doslova uspávají publikum. Dávejte si také pozor na příliš rychlé kroky nebo jiné zbrklé pohyby, které mohou publikum rušit.

5. Pracujte s hlasem

Tón vašeho hlasu by měl odpovídat obsahu sdělení. Skvělé zprávy neoznamujte monotónně. Pokud naopak sdělujete něco závažného, neměl by vás hlas znít příliš nadšeně.

6. Připomínejte si, že publikum je na vaší straně

Lidé, kteří se na vás přišli podívat, se na vás těší. Chtějí slyšet, co jim řeknete, a nepřejí vám neúspěch.

7. Nebojte se nečekaných situací

I když se na své vystoupení skvěle připravíte, může nastat něco nečekaného. Zapomenete, o čem chcete mluvit, nebo selže technika. Nic si z toho nedělejte. Nadechněte se a přejděte to s úsměvem.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com