Náročné období v práci? Zásady, jak je přežít ve zdraví a psychické pohodě

Celá řada profesí má čas od času období, kdy je nutné trávit v práci více času. Bývá to stresové období, kdy je potřeba udělat více než jindy, a celkově velká zátěž pro tělo i psychiku. Některá odvětví a pracovní pozice mají tato období plánovaně a zcela přirozeně vzhledem ke svému charakteru (např. event management), u řady jiných tato období přicházejí sezónně (např. před koncem roku) nebo zcela nečekaně. Zde jsou zásady, díky nimž tato období přežijete ve zdraví.

Ilustrační snímek

Nepracujte celý týden v kuse

Podle serveru The Balance sice můžete absolvovat náročné období v práci bez problémů, měli byste se však snažit nepracovat sedm dní v týdnu v kuse bez volných víkendů. Po každých šesti dnech se snažte mít alespoň jeden den volný.

Cvičte

Fyzická aktivita by měla být součástí rutiny každého z nás. Během složitých pracovních období máme tendenci cvičení vynechávat, mělo by to být ale právě naopak. Nevynechávejte cvičení, paradoxně vám dodá energii.

Pijte hodně vody

Lidé často myslí na to, aby nezapomínali jíst, a přitom zapomínají na dostatečný přísun tekutin. Pijte dostatek vody a vyhněte se tak dehydrataci, která mimo jiné způsobuje i velkou únavu.

Nekonzumujte příliš kofeinu

Tendence lít do sebe kávu po litrech je během náročných období v práci přirozená. Vyhněte se ale tomu, protože večer nebudete moci spát a dlouhodobě konzumací nadměrného množství kofeinu energii spíše ztrácíte.

Jezte kvalitní jídlo

Jezte pravidelně a začleňte do jídelníčku i svačiny. Konzumujte však kvalitní jídlo a vyhýbejte se fastfoodům a nekvalitním potravinám plným cukrů a tuků.

-mm-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance