Méně je při prezentaci více

Zajímavé témata často zanikají vinou špatně připravených prezentací. Čeho se tedy vyvarovat při prezentaci? Článek popisuje základní chyby na příkladě prezentace analytičky společnosti  Morgan Stanley Mary Meekerové, kterou představila na nedávném summitu Web 2.0 v americkém San Francisku.

- Příliš mnoho témat. Meekerová představila osm různých témat v rámci pouze 16minutového vystoupení. Některé zajímavé informace tak zcela zanikly. Lidský mozek totiž dokáže pracovat jen se třemi až čtyřmi „kusy" informací najednou a příliš mnoho témat prezentovaných v krátkém čase jej zahltí.

- Příliš mnoho slov. Řada z celkového počtu 68 slidů zmíněné prezentace obsahovala minimálně 150 slov. Někdy to bylo až tolik slov, že musela být napsána velikostí písma 9, což již bylo nečitelné. Příliš mnoho textu opět vytěžuje mozek. Raději se držte písma o minimální velikosti 30. Nebude vás to svádět k delším textům.

- Příliš mnoho grafů. Na 68 slidech představila Meekerová 48 grafů nebo tabulek. Sdělení těch zajímavých proto opět zastínilo množství zbytečných. Snažte se počet grafů omezit na minimum a vyšetřit si dostatek času na to, abyste je popsali publiku.

- Příliš mnoho slidů. 68 slidů na 16 minut je příliš. Nepřipravujte si více než dva slidy na minutu. Prezentace není jen o slidech, jde o příběhu, který vyprávíte.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek