Máte trému?

I ten nejzkušenější řečník může mít před důležitým vystoupením trému. Proto příště nepropadejte panice, až budete potřebovat promluvit ke svým zaměstnancům. Klíčem k úspěšné prezentaci je naučit se zvládat a řídit svou úzkost. Článek vybírá několik tipů z knihy Nicka Morgana „Working the Room“.
- *Děláte si domácí úkoly o dané skupině posluchačů a dané události?* Čím více toho zjistíte o svém publiku, tím přesvědčivější budete. Proto kontaktujte organizátory akce a požádejte je, zda nemůžete mluvit s několika typickými účastníky. Také navštivte místo činu ještě před začátkem akce.
- *Sepisujete si předem řeč na papír?* Není nad to, mít řeč sepsanou černé na bílém, abyste se cítili jistě. Samozřejmě byste ji před publikem neměli předčítat.
- *Představujete si, jak máte úspěch?* Sžírají vás myšlenky na výpadek nebo celkový neúspěch? Bojujte s tímto strachem tím, že si budete představovat svůj úspěch. Představujte si nadšené obličeje, potlesk apod.
- *Odpočíváte v průběhu řeči?* Nervózní řečník se pozná jednoduše podle toho, že se žene kupředu, aby měl řeč co nejrychleji za sebou. Dejte si na čas a v průběhu řeči dýchejte. Dělejte pomlky, to vám dá příležitost utřídit si myšlenky a publiku šanci přemýšlet o tom, co jste řekli.
- *Můžete předefinovat svůj strach jako vzrušení nebo rozčilení?* Někdo si dělá starosti, pokud není před vystoupením alespoň trochu nervózní. Toto rozrušení vnáší do vystoupení a obecenstva více energie.

-ba-

Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal