Marshall Goldsmith: Lídr nesmí chít vyhrát za každou cenu

Ilustrační snímek

Marshall Goldsmith je světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, spíkr a autor populárních knih o osobním rozvoji, které vyšly i češtině pod názvy Jak se dostat do vyššího levelu (What Got You Here Won´t Get You There) či Mojo (Bizbooks, 2011). V první zmíněné knize například popisuje dvacet projevů chování, kterých by se lídři měli vyvarovat. Inspirovala jej k tomu vlastní praxe, ale i Peter Drucker, americký ekonom a teoretik řízení, který je označován za zakladatele moderního managementu.

Trávíme příliš času tím, že pomáháme lídrům učit se, co mají dělat. Nevěnujeme dost času tomu, abychom je naučili, co dělat nemají. Polovina lídrů, které potkávám, se nepotřebuje učit, co má dělat. Potřebují se učit, co nedělat,“ říkal Peter Drucker. Marshall Goldsmith doplňuje: „Každý, s kým jsem se setkal, vykazoval alespoň jeden z následujících projevů chování, včetně mě samotného.“

1. Přílišná snaha vyhrát (vždy a za každou cenu)

2. Potřeba přispět do každé diskuse

3. Potřeba soudit druhé dle našich měřítek

4. Přílišný sarkasmus, který více škodí, než pomáhá

5. Uvozování každé věty slovem „ne“ nebo „ale“ (tj. negativně)

6. Emoční nestálost

7. Negativní postoj ke všemu, na co se nás kdo ptá či neptá

8. Zatajování informací

9. Neschopnost projevit uznání

10. Přivlastňování úspěchů druhých

Druhou desítku doporučení najdete v článku na blogu Marshalla Goldsmithe zde, kde si také můžete pustit video, v němž vysvětluje další souvislosti chování lídrů.

-kk-

Zdroj: Marshall Goldsmith Personal Blog - blog světově uznávaného kouče vrcholových manažerů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marshall Goldsmith Personal Blog