Lídr musí mít čas na strategické uvažování

Mnozí manažeři stále věnují příliš času aktuálnímu výkonu své činnosti a opomíjejí uvažování z dlouhodobého hlediska. Soustředit se na širší souvislosti v každodenním stresu z vysokého objemu práce totiž není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Jak na strategický leadership radí ve svém blogu na stránkách Harvard Business Review Joshua Ehrlich, zakladatel mezinárodní sítě odborníků na vůdcovství a transformace organizací Global Leadership Council.

1. Odstraňte překážky

Nesnažte se všechno dělat sami. Manažer musí umět říkat ne, budovat silný tým a důvěřovat svým lidem, aby nemusel kontrolovat každý jejich krok a mohl se soustředit na strategické uvažování.

2. Zklidněte se

Naučte se zklidnit, abyste mohli snadněji přemýšlet. Každé ráno si například najděte pět minut na vědomé dýchání a praktikujte dechová cvičení i ve stresujících situacích během dne.

3. Shromažďujte nápady

Přemýšlejte o tom, kdy dostáváte nejlepší nápady. Zapisujte si je a ponechávejte pro budoucí diskusi s kolegy a nadřízenými.

4. Ujasněte si své poslání

Polovina úspěchu strategického uvažování spočívá v jasném formulování vaší vize – kam chcete váš byznys dovést a jak pro to získat vaše lidi.

5. Sledujte a upravujte svou strategii

Strategie musí být zároveň jasná a efektivní. Ukáže-li se její směr špatným, nebojte se jej změnit. Sledujte, zda vaše strategie funguje a poučte se pro budoucnost.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review