Lenost může být genetická, hlavně ji ale máte v hlavě

Lidé, kteří mají tendenci odkládat plnění svých úkolů a povinností nebo u sebe pozorují větší lenost, než by chtěli, často cítí vinu a pochybují o pevnosti svého charakteru. Není to však tak úplně jejich vina.

Na vině jsou z velké části dlouhé generace našich předků. Prokrastinace a lenost jsou totiž dané geneticky a někteří lidé k nim zkrátka mají větší predispozice.

Můžeme s tím něco dělat?

Ilustrační snímek

Na toto zajímavé téma upozornil server fastcompany.com.

Mám to v genech, nedá se nic dělat

Aby naši předkové dokázali přežít, museli se naučit vyhýbat konfliktům. Místo útoku na predátory, který by skončil jistou smrtí, raději nejprve strávili nějaký čas v jeskyni výrobou a broušením zbraní. Tím se, zjednodušeně řečeno, do naší genetické výbavy dostala prokrastinace.

Pak je tu ještě lenost, respektive nicnedělání. I ta je dána geneticky. Může za ni genetická mutace s označením SLC35D3. Výzkum Institutu genetiky a vývojové biologie v Pekingu podle fastcompany.com odhalil, že tato mutace vede k produkci proteinu, který v mozku ochromuje dopamin. Lidským buňkám pak chybí podněty k zahájení pohybu.

Existují již dokonce testy DNA, které vám ukáží, do jaké míry oběma zmíněnými nešvary trpíte. Genetická podmíněnost určitých tendencí v chování však ještě neznamená, že s těmito tendencemi nemůžete sami nic dělat. Když na sobě zapracujete, vytvoříte si nové geny s novými predispozicemi.

Nevymlouvejte se

Výmluvy na genetickou zátěž ani obviňování předků nemá žádný smysl. Vezměte raději osud do vlastních rukou. Geny produkují proteiny. Jaké proteiny to budou, závisí na tom, jak jíme, jak se hýbáme a v jakém prostředí žijeme.

Chcete-li se zbavit prokrastinace a lenosti, začněte se hýbat. Vyberte si způsob, který vám nejvíce vyhovuje, může to být stejně dobře fotbal jako třeba tanec. Když věnujete pohybu 30 minut denně, aktivujete ve svém těle nové geny a zvýšíte hladinu látek, které zlepší nejen vaši paměť schopnost učit se, ale také organizovanost.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company