Koučing není pro psychopaty

Pat Williams, současný člen správní rady Mezinárodní konfederace koučů (ICF) a jeden z nejaktivnějších koučů v jejích řadách, pracoval 17 let jako klinický psycholog. I v této době však ke svým pacientům přistupoval spíše jako kouč než jako psychoterapeut. Zastával názor, že lidem je třeba ukázat, jak by mohli vylepšit svůj život.

Pro profesi kouče se Williams rozhodl v době, kdy do zdravotnictví vstupovala stále přísnější pravidla týkající se pojištění, legálních úprav a papírování. Ocitl se v pozici, kde najednou trávil více času vytvářením diagnóz než s pacienty. Stále má licenci pro práci psychoterapeuta, svou lékařskou činnost však již považuje za uzavřenou.

Dnes učí psychoterapeuty, jak se stát kouči. Řada dovedností spadajících do sféry koučingu vychází z psychologie, nejedná se však o totožné disciplíny. Jednou ze snah Mezinárodní konfederace koučů je právě samostatné vymezení obou těchto oborů. Terapie je určena lidem s psychologickými problémy, zatímco koučing je určen těm, kteří mají motivaci k sebezdokonalování. Terapie je podle Williamse záležitostí **obnovování** a **odhalování**, zatímco koučing **nalézání**.
-kk-

Zdroj: ICF - International Coach Federation - portál mezinárodní federace koučů (ICF)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ICF - International Coach Federation